Читај ми!

Ruska NVO za zaštitu prava Srba na KiM

Kako bi pratio kršenje ljudskih prava Srba na KiM, Ruski centar za ljudska prava otvara NVO u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. Stručnjacima iz Srbije i Rusije moći će da se obrati savko ko smatra da su mu prava povređena, kaže predsednik NVO Vitalij Milonov.

Ruski centar za ljudska prava otvara nevladinu organizaciju u Beogradu, koji će, kako je najavio predsednik te NVO Vitalij Milonov, organizovati monitoring kršenja ljudskih prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Milonov je Tanjugu rekao da u Srbiji postoji mnogo evropskih i američkih nevladinih organizacija, ali da im "izmiču mnogi slučajevi kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji" i da često "deluju jednostrano, samo sa aspekta kritike Srbije i Srba".

"Smatramo da treba da organizujemo sistem monitoringa kršenja prava na KiM i učinićemo sve što je u našoj moći da javnost sazna o svim slučajevima kršenja ljudskih prava autohtonog pravoslavnog stanovništva na KiM. Zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom borićemo se da javnost sazna za genocid koji se tamo vrši", rekao je Milonov.

On je dodao da ne bi smeli da postoje dvostruki aršini, odnosno da se od Srbije s jedne strane traži poštovanje evropskih standarda, a da sa druge "ti isti ljudi dozvoljavaju kršenje ljudskih prava na Kosovu".

Milonov je najavio da bi, osim predstavništva te nevladine organizacije u Beogradu, uskoro trebalo da bude otvorena i jedna u Kosovskoj Mitrovici.

"Angažovaćemo najmanje po jednog stručnjaka za zaštitu ljudskih prava iz Srbije i Rusije kojima će moći da se obrati bilo ko, ko smatra da su mu prava povređena", poručio je Milonov.

Inače, delegacija deputata, ruskih novinara i rukovodstva Ruskog centra za ljudska prava krenula je danas sa platoa ispred beogradskog Hrama svetog Save na Kosovo i Metohiju, gde bi trebalo da otvori prvu rusku nevladinu organizaciju za ljudska prava u inostranstvu.

Milonov, koji je i deputat Zakonodavne Skupštine Sankt Peterburga, inicijator je osnivanja ovakve NVO.

Tokom posete Srbiji Milonov će se sastati sa zvaničnim predstavnicima kosovskih Srba, organizacijama civilnog društva, crkvenim velikodostojnicima i stanovnicima južne srpske pokrajine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво