Читај ми!

Đilas traži podršku, Tadić ostavku

Predsednik DS-a Dragan Đilas zatražio podršku za svoj rad. Počasni predsednik Boris Tadić traži uskraćivanje podrške Đilasu.

U Novom Sadu u toku je sednica Glavnog odbora Demokratske stranke na kojoj se razmatra izveštaj o radu stranke. Predsednik stranke Dragan Đilas pozvao je članove Glavnog odbora da glasaju za jedinstvo i da se koncentrišu na izbore za Skupštinu grada Beograda. Počasni predsednik DS-a Boris Tadić poručio je lideru demokrata da nema kapacitet da vodi stranku. 

Lider demokrata zatražio je danas podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz "takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu".

Đilas je u otvorenom delu sednice naglasio da nije tražio jedinstvo oko predsednika stranke, već politike koju će DS da zauzme.

"Tražio sam jedinstvo ne oko predsednika, već oko politike, koji je to pravac stranke i da ga se svi držimo. Siguran sam da su mnogi očekivali govor sa mnogo naboja i teških reči, ali DS nije nas 500, već i oni koji za nas glasaju", rekao je Đilas.  

On je istakao da na sednici GO, koja nije obična, već posebna, traži podršku za svoj rad o tome kakva DS treba da bude i da li su njeni članovi spremni da se za te ideale žrtvuju.

"DS mora biti lider ili u vlasti ili u opoziciji", zaključio je šef demokrata.

Naveo je da je vođstvo DS-a preuzeo pre 14 meseci i da je tada očuvano jedinstvo stranke.

"U nekim stvarima tada nismo pričali, a možda je bolje bilo da jesmo", rekao je Đilas, dodajući da je DS poslednjih 14 meseci bila stranka koja je napadana sa svih strana i čiji su članovi hapšeni.

Predsednik DS je rekao da saradnje između te stranke i Srpske napredne stranke ne može biti ne zbog toga šta naprednjaci pričaju, već zbog toga šta i kako rade.

Đilas je rekao da mu je drago što se sednica GO stranke održava van Beograda iako je do toga došlo slučajno.

"Želeli smo da sednicu održimo u Beogradu i bila je planirana za naredni vikend ali SNS narednog vikenda ima skupštinu i zauzeli su veliku salu, a ne bi bilo u redu da oni imaju sednicu u velikoj, a mi u maloj sali kad smo mi bili i ponovo ćemo biti veća stranka od njih", rekao je Đilas.

Govoreći o radu aktuelne vlasti, predsednik DS-a je rekao da ta stranka u startu nije rekla da je vlada loša, dajući joj priliku da se pokaže na delu.

Prema njegovim rečima, i u maju prošle godine DS nije bio oštar prema vladi iako je bilo razloga za to, a sve u želji da se ne remeti atmosfera pred 28. jun kada je Srbija trebalo da dobije odgovor o početku pregovora o pristupanju EU.

"Međutim, sada vidimo da sve što se radi nije dobro i da od obećanja o boljem životu građana nema ništa, a ja sam govorio da je na delu tiho uvođenje diktature, a jedini ko tome može stati na put je DS", istakao je Đilas.

Predsednik Demokratske stranke rekao je da očekuje da Aleksandar Vučić raspiše parlamentarne izbore da bismo "napokon prebrojali koliko ko ima podršku". Prema njegovim rečima, ne treba osvrtati na istraživanja javnog mnjenja i na rezultate lokalnih izbora.

Smatra da su parlamentarni izbori nešto sasvim drugo, kao i beogradski, na kojima DS može da pokaže pravu snagu.

Povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Đilas je rekao da se nada da je na taj slučaj stavljena tačka i da će sada o tome jedino raspravljati sud. Lider demokrata je, takođe, zatražio izvinjenje od "onih kojih su učinili da se stvori takva atmosfera" da se to ubistvo desi.

Za diskusiju se prijavio 71 član Glavnog odbora 

Posle obraćanja Đilasa demokrate su nastavile rad iza zatvorenih vrata, a za diskusiju se prijavio 71 član Glavnog odbora. Sednici prisustvuje 433 od ukupno 481 člana, a minutom ćutanja na njenom početku odata je pošta akademiku Ljubomiru Tadiću, jednom od osnivača demokratske stranke.

Današnja sednica trebalo bi da dovede do raspleta unutarpartijskog sukoba koji je eskalirao otkazivanjem podrške velikog broja opštinskih odbora Draganu Đilasu ili, prema najnovijim nagoveštajima, do odlaganja rešenja.

Zamenik predsednika stranka Bojan Pajtić pokrenuo je Inicijativu za jedinstveno unutar DS-a do okončanja izbora u Beogradu.

Pajtić rekao je novinarima da očekuje da će Glavni odbor stranke danas dvotrećinskom većinom prihvatiti izveštaj o radu Dragana Đilasa.

Pajtić je naveo da tvrdnje nekih stranačkih zvaničnika da više od 60 opštinskih i gradskih odbora zahteva smenjivanje Đilasa "ne znače ništa" jer neki od tih odbora imaju samo po dva ili tri člana u Glavnom odboru.

Uoči sednice Glavnog odbora DS zasedalo je Predsedništvo stranke, ali prema saznanjima agencije Beta na tom sastanku nisu donete nikakve presudne odluke.

Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво