Glavni odbor DS: Đilas na ispitu

Na sednici Glavnog odbora DS-a, koja će sutra biti održana u Novom Sadu, veruje se da će na ozbiljnom testu biti Dragan Đilas. Oni koji su zadovoljni njegovim radom uvereni su da će njegov izveštaj biti usvojen, a oni koji traže njegovu smenu, veruju da će Đilas sutra završiti 14-mesečno vođenje partijom.

Uoči sutrašnje sednice Glavnog odbora ne jenjava bura u Demokratskoj stranci. Na dnevnom redu je rasprava o radu i sastav izbornih štabova za predstojeće izbore. Ipak, veruje se da će u podne u Novom Sadu na ozbiljnom testu biti lider Dragan Đilas.

Oni koji su zadovoljni njegovim radom uvereni su da će njegov izveštaj biti usvojen. Pedesetak odbora koji traže smenu, veruju da će Đilas sutra završiti 14-mesečno vođenje partijom.

Nema zadovoljnih stanjem u stranci. Malo ko bi umeo da kaže šta je sada politika Demokratske stranke. Nema ni saglasnosti o tome šta će biti epilog sutrašnjeg glasanja.

Borislav Stefanović ne sumnja da će Glavni odbor velikom većinom podržati sadašnje rukovodstvo, dok Konstantin Samofalov očekuje da izveštaj neće biti usvojen i da će Dragan Đilas biti razrešen sa dužnosti predsednika stranke.

Poklonici Dragana Đilasa pozivaju na jedinstvo o politici u kojoj nema mesta saradnji sa naprednjacima.

"Ja ne očekujem nikakave velike lomove ili nešto slično, siguran sam da će Glavni odbor podržati tu politiku i Dragana Đilasa zato što su oni upravo uspeli u poslednjih šest meseci da stranku postave na mesto koje joj pripada, a to je najjača opoziciona stranka", kaže Borislav Stefanović.

Tu snagu ne vide odbori koji traže Đilasovu smenu. Inicijativa koju će sutra pokrenuti za njih jasno pokazuje nezadovoljstvo članstva.

"Zbog dosadašnjeg načina rukovođenja strankom od strane Dragana Đilasa, loših kadrovskih rešenja i katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima od tri odsto u Zaječaru, do svega 11 na Voždovcu", rekao je Konstantin Samofalov.

Da je politika koju bi trebalo da zastupaju najveći problem demokrata - jasno je i iz autorskog teksta potpredsednika stranke. Tragom onog što je nagoveštavao Boris Tadić i Miodrag Rakić konstatuje da je pred DS-om lažna dilema treba li da bude politički partner SNS-a.

"DS predstavlja i dalje modernizacijsko jezgro Srbije, i da bi mogla da realizuje svoje ideje nužno je da se nađe način da u svom projektu mobilizuje i onaj deo političkog društva koji je okupljen u okviru SNS-a i politički se personalizuje u Aleksandru Vučić. Vučić nema u sadašnjoj koaliciji saveznika za svoj politički projekat modernizacije Srbije i da ga mora potražiti na drugoj strani. Jedini politički blok koji mu to može omogućiti jeste DS", rekao je Miodrag Rakić.

Dragan Đilas kaže da se ne slaže sa ovim Rakićevim stavovima. "DS mora da bude ili lider u državi ili u opoziciji i mora da bude stranka koja će pobediti SNS, a ne privezak te stranke", navodi Đilas.

Počasni predsednik DS-a Boris Tadić očekuje da GO iskaže nepoverenje Đilasu i kaže da je preman da ponovo stane na čelo stranke. 

Da li je sutrašnje glasanje odluka o politici stranke i Đilasovom opstanku ili prečica za njegov povratak na čelo partije?

"Ne radi se uopšte o prečici za moj povratak na čelo partije nego se radi o inicijativi opštinskih odbora, mislim sutra već 60 koji nisu zadovoljni funkcionisanjem stranke u ovom trenutku. Sa lošim izbornim rezultatima kakve postižemo u poslednje vreme, to su rezultati koji ne obezbeđuju liderstvi ni u vlasti ni u opoziciji", rekao je počasni predsednik DS-a Boris Tadić.

Prekorne tonove šalje jedan od osnivača stranke. Dragoljub Mićunović podseća: DS nije ni Đilasov ni Tadićev. Savetuje - fokusirajte se na članstvo koje traži jedinstvo. Kako god da se sutrašnja sednica završi sve strane poručuju da bi trebalo poštovati volju više od 483 članova Glavnog odbora isključuju novo cepanje stranke.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се