Читај ми!

Nova stranka: Srbiji potreban novi Ustav

Srbija od Briselskog sporazuma nema suverenitet na Kosovu, kaže predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić, ocenjujući da je Srbiji zato potreban novi Ustav. Ističe da bi u Preambulu Ustava trebalo postaviti evropske integracije kao težnju države i građana.

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić ocenjuje da je Srbiji potreban novi Ustav, jer od potpisivanja Briselskog sporazuma, kako navodi, Srbija i faktički i formalno nema više suverenitet na teritoriji Kosova, čak ni na severu.

"U Ustavu Srbije postoje mnoge odredbe koje se više, posle prvog Briselskog sporazuma, a biće ih još, ne mogu primeniti", rekla je Rakić Vodinelić je stranačkoj konferenciji za medije.

Prema njenim rečima, Srbija rizikuje neprimenjivanjem sopstvenog Ustava, štp dovodi do eliminacije vladavine prava i otvara vrata ličnoj vlasti.

S druge strane, ona predočava da se u Srbiji govori o izborima, da li će biti vanrednih parlamentarnih, iako ustavni uslovi za to nisu ispunjeni i stvara se predstava da sve zavisi od volje jednog čoveka.

"Prvo bi, pošto su otvoreni pregovori sa Evropskom unijom, ovog puta trebalo dovršiti konstituisanje države, donošenjem novog Ustava ili ozbiljnom revizijom postojećeg, koji je pun manjkavosti i neusaglašenosti", ocenjuje predsednica Saveta Nove stranke.

Prema njenim rečima, u Preambulu Ustava bi trebalo jasno postaviti evropske integracije, kao težnju države i građana Srbije.

Istakavši da su na startu pregovora Srbije sa EU napravljeni samo tehnički, ne i politički koraci, Vodinelić je ocenila da ukoliko se nastavi tim tempom, teško će se ispuniti optimistične progonoze o članstvu Srbije u EU 2020. godine.

Vodinelić je rekla da je Nova stranka spremna za izbore, ali da se sada sprema samo za beogradske i da će na njih, kako sad stvari stoje, izaći samostalno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се