Večeras sednice opština na KiM

Održane sednice skupština četiri opštine na KiM, javlja izveštač RTS-a. Prethodno održan celodnevni sastanak sa predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

23.50 - Sednice skupština četiri opštine održane posle konsultacija izabranih gradonačelnika sa predstavnicima EU, javlja izveštač RTS-a iz Kosovske Mitrovice.

21.45 - Konstitutivne sednice četiri opštine na severu Kosova biće održane večeras u 22 časa, rekao je Fonetu Oliver Ivanović.

Svečane sednice četiri opštine sa severa Kosova i Metohije održane su nakon celodnevnih konsultacija između predstavnika četiri opštine sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

Prethodno je lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović za Fonet rekao da će konstitutivne sednice biti održane u 22 časa i da će on prisustvovati konstitutivnoj sednici u Severnoj Mitrovici zajedno sa odbornicima svoje liste.

U severnom delu Mitrovice održan je drugi po redu sastanak izabranih gradonačelnika sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

Ovaj sastanak je bio  zatvoren za javnost, kao što je bio i prethodni. Na prethodnom sastanku Žbogar i izabrani gradonačlenici nisu uspeli da postignu dogovor.

Nakon tog sastanka, Krstimir Pantić je podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM, navodeći da ne želi da svojim delovanjem nanosi štetu Vladi i građanima Srbije, ocenivši da predstavnici Evropske unije žele da izabranim gradonačelnicima na severu nametnu potpisivanje izjave sa logom Kosova.

Iz saopštenja o ostavci saznajemo da je, kako Pantić tvrdi, Žbogar ponudio gradonačelnicima da u prisustvu novinara usmeno daju svečanu izjavu a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara, potpišu izjavu na kojoj će biti grb Kosova, prekriven stikerom.

Izabrani gradonačelnici, bez Krstimira Pantića, i predstavnik EU Samjuel Žbogar na drugom sastanku, razgovarali su o načinu za konstituisanje skupština i po kojoj će formi odbornici i granočelanici potpisati izjave.

Stav gradonačelnika je da forma konstituisanja sednica i izjave budu statusno neutralne.

U Prištini su danas saopštili da ukoliko sednice ne budu konstituisane danas, onda slede novi lokalni izbori na severu Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво