Miščević: Smanjen broj lažnih azilanata

Za Srbiju najveći problem predstavljaju mere koje Nemačka sprovodi za azilante, ocenila šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević. Istakla je da Komisija za praćenje bezviznog režima nastoji da smanji broj lažnih azilanata u toj zemlji, koji je samo prošle godine povećan za 40 odsto.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević pohvalila je rad srpske Komisije za praćenje bezviznog režima i ocenila da za Srbiju najveći problem predstavljaju mere koje Nemačka sprovodi za azilante.

Predsednik Komisije Nenad Banović i njegov tim "uspeli su da u svim državama u kojima smo imali lažne azilante njihov broj svede na apsolutni minimum, sem u Nemačkoj, a sada nastoje da to urade i u Nemačkoj", rekla je Miščević u emisiji "Mira Adanja-Polak i Vi" na RTS-u.

Broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačkoj povećan je prošle godine za 40 odsto, podsetila je Miščevićeva, navodeći da su u pitanju ljudi koji odlaze u zemlje EU da tamo provedu zimu, rade na crno i "zarade više nego što je njena plata u Srbiji", a onda ih, po sporazumu o readmisiji, vrate u zemlju.

U Nemačkoj je broj lažnih azilanata naglo porastao posle odluke Vrhovnog suda te zemlje u julu 2012. godine da se podnosiocima zahteva za azil poveća novčana pomoć tokom procedure odlučivanja o zahtevu, koja traje najmanje dva i po meseca, ali može trajati i do šest meseci.

Ranije je ta pomoć bila 120 evra mesečno za četvoročlanu porodicu, a sada je najmanje 420 evra - uz obezbeđen smeštaj, hranu i odeću.

Govoreći o merama koje sprovode srpske vlasti, Miščevićeva je rekla da je i ona, kao i svi drugi građani Srbije, nedavno na domaćem graničnom prelazu morala da pokaže povratnu avionsku kartu i, kao razlog putovanja, dnevni red sastanka na koji je pozvana u Briselu

"To je trajalo dvadesetak sekundi i time smo normalno završili", rekla je ona, napominjući da su takve mere nužne kako bi se izbegla mogućnost suspenzije vizne liberalizacije za građane Srbije.

Šefica pregovaračkog tima je dodala i da pozivno pismo koje državljanin Srbije dobija iz inostranstva mora biti overeno, ali je istakla da to nije nikakva komplikovana procedura.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво