Читај ми!

Odložene sednice opština, čeka se Brisel

Na neodređeno vreme odloženo održavanje zajedničke konstitutivne sednice četiri opštine sa severa Kosova. Čekaju se rezultati dogovora Beograda i Prištine u Briselu. U opštini Parteš održana svečana sednica na kojoj su potvrđeni mandati odbornika.

Zajednička konstitutivna sednica četiri opštine sa severa Kosova odložena je na neodređeno vreme kako bi se sačekali rezultati dogovora Beograda i Prištine u Briselu.

Ministar zadužen za Kosmet Aleksandar Vulin prethodno je rekao da Priština opstruiše dogovor, kao i da Briselski sporazum mora da se poštuje. 

Novoizabrani gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da odlaganje ni na koji način ne znači da će se popustiti pred pritiscima Prištine i da će "biti prihvaćeni grb i logo takozvane Republike Kosovo".

"Jednostavno želimo da damo šansu našoj vladi, pregovaračkom timu da u Briselu realizuju ono što je dogovoreno, a to je statusna neutralnost i formiranje skupština opština u skladu sa briselskim dogovorom", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, naredni datum održavanja sednice biće naknadno saopšten.

Predsednik SDP-a Oliver Ivanović rekao je da je danas odložena zajednička konstitutivna sednica četiri opštine na severu Kosova jer nisu usaglašeni svi tehnički detalji.

"Siguran sam da je naše prisustvo bilo važno jer smo želeli da demonstriramo jedinstvo sa Republikom Srbijom i njenim naporima da za nas obezbedi što bolje uslove za dalji život i politički rad", rekao je Ivanović novinarima u Zvečanu.

SDP je prethodno najavio da neće doći na sednicu jer ona nije dobro organizovana.

Rukovodstva opština na severu Kosova traže da materijal za konstituisanje opština bude statusno neutralan, dok Priština navodi da se moraju poštovati zakoni Kosova. Sednice četiri opštine na severu Kosova već su jednom zbog toga odložene, a danas je trebalo da budu održane u 15 časova.

U Briselu su danas u toku razgovori o problemu konstituisanja opština na severu Kosova.

Na prvoj sednici Skupštine opštine Gračanica danas je za predsednika većinom glasova odbornika izabran Vladeta Kostić, a na sednici Skupštine opštine Parteš odbornici su položili zakletvu. 

Time je završeno potvrđivanje mandata gradonačelnika i odbornika u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju, jer su u ostale tri opštine - Ranilug, Klokot i Novo Brdo, svečane sednice održane još u decembru 2013. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво