Читај ми!

Pred konstituisanje skupština opština

U četiri opštine na severu Kosova - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku za 15 časova zakazane su svečane sednice na kojima odbornici i gradonačelnici treba da daju izjave i tako zvanično stupe na dužnost.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku su za 15 časova zakazane svečane sednice, na kojima odbornici i gradonačelnici treba da daju izjave i tako zvanično stupe na dužnost. Svečane sednice su bile zakazane za pre podne, ali su odložene iz proceduralnih razloga.

"Sednica koja je bila zakazana u 11 časova odlaže se u dogovoru sa ostalim opštinama sa severa Kosova i Metohije za 15 časova, a pomera se iz tehničkih razloga", rekao je Milovan Krivokapić, odbornik liste "Srpska" u Kosovskoj Mitrovici.

Sednica skupštine opštine Leposavić, koja je trebalo da bude održana jutros u osam sati, odložena je za 15 sati.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović rekao je novinarima da je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin poželeo da prisustvuje sednici ali kako je kasno dobio odobrenje za ulazak na KiM nije mogao da jutros bude u Leposaviću. 

Polaganjem zakletve odbornika četiri skupštine opština na severu Kosova trebalo bi da bude neutralno, bez simbola kosovskih institucija i bez oznaka državnosti Srbije. To su najavili neki od novoizabranih predsednika opština na severu KiM, ističući da je to minimum koji mogu da ispoštuju i da su odbornicima poslali samo obaveštenja, a ne pozivnice.

Neizvesno je da li će inaugurusanje SO uspeti jer su pojedine odborničke grupe najavile da neće prisustvovati sednicama. To se pre svega odnosi na skupštinu u opštini Severna Mitrovica.

Predsednik građanske inicijative SDP Oliver Ivanović rekao je da odbornici iz te grupacije neće prisustvovati sednici opštine Severna Mitrovica zbog, kako je naveo, neozbiljnosti u organizaciji sednice i potpunog odsustva bilo kakve komunikacije sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Ivanović je rekao da njihov nedolazak na današnju sednicu neće automatski značiti otvaranje prostora za nove izbore u Severnoj Mitrovici jer ima još rokova za konstituisanje SO.

Sa bitno drugačijim razlozima u odnosu na SDP, odsustvo sa današnje sednice u Mitrovici najavili su odbornici albanskih stranaka koji očekuju pozivnice sa simbolima ksovoskih institucija.

Prištinska štampa prenosi da u kosovskoj vladi zahtevaju da se inauguracija skupština opština održi po pravilimma kosovskih institucija. To su na jučerašnjim razgovorima u Briselu predstavnicima EU i delegaciji Beograda preneli prištinski zvaničnici.

Štampa u Prištini dodaje da je kosovska vlada obavestila EU da će u slučaju nesprovođenja zakona predsednike opština proglasiti nelegalnim. Povodom problema nastalih u konstituisanju SO na severu Kosova u Briselu se danas nastavlja dijalog radnih grupa Beograda i Prištine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво