Читај ми!

Izmenom zakona do ukidanja dodatnih plata

Ministar finansija Lazar Krstić pored osnovne prima još tri plate. Po dužnosti, pripada mu članstvo u upravnim i nadzornim odborima. Da bi se takva praksa promenila potrebno je izmeniti na desetine zakona. Iz Vlade obećavaju da će to učiniti do juna.

U pokušaju da utvrdi broj birokrata u Srbiji, ministar finansija Lazar Krstić otkrio je i da on, pored ministarske, prima još tri naknade. Po dužnosti, ministar finansija je i član nadzornih, upravnih odbora institucija iz njegovog resora. Da bi se praksa da državni službenici primaju više plata izmenila potrebno je izmeniti na desetine zakona. Vlada obećava da će to uraditi do juna ove godine.

Lazar Krstić iznenadio se kad je saznao da mu kao ministru finansija pripadaju još tri funkcije i isto toliko plata.

Pored ministarske, dobija naknadu i kao predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita (49.000 dinara), član Upravnog odbora Fonda za razvoj (43.000 i isto toliko za isto mesto) Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Sve plate, osim ministarske od 99.000 dinara, vratio je u budžet. To mu je, kaže, bilo jednostavnije, nego da menja zakone.

To što sam uzeo i uplatio na račun budžeta svoje plate koje su van ministarske ne rešava problem, kaže Krstić. Prema njegovim rečima, problem je sistemski.

"Imate ljude koji sede na nekoliko odgovornih pozicija i za neke od tih pozicija ima smisla da se prima plata, ali imate i izvrdavanje sistema, gde neki ljudi zarađuju 100 odsto na jednom mestu, a imaju podeljen radni odnos na drugom mestu, što ne bismo smeli da dozboljavamo", objašnjava Krstić.

To da ministar sedi u upravnim i nadzornim odborima regulišu pojedinačni zakoni o svakom preduzeću, agenciji ili drugom telu čiji je osnivač država.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović kaže da su to tela koja se formiraju na osnovu zakona.

"Ako je u zakonu precizirano da upravni i nadzorni odbor određenog tela ili organa čine ministri po nadležnosti koju pokrivaju. Te nadležnosti se prekalapaju sa telom u kojem sede i nadležnostima u ministarstvu, a da bi se to razrešilo, potrebna je promena zakona", navodi Odalović.

Zamršeno "klupko" zakona

A, zakona je, makar u slučaju Lazara Krstića - 15. Da bi se to rešilo, kako nam je rečeno u Ministarstvu pravde i državne uprave, neophodno je da svako ministarstvo izmeni zakon iz svoje oblasti koji to predviđa.

Za temeljnu izmenu dosadašnje prakse potrebne su uporedne izmene i usaglašavanja pravila i procedura, što se jedino može postići opštim konsenzusom, jer nisu u pitanju samo zakonske promene, već i one koje se odnose na izmenu samog Ustava.

Uloga ministra u ovim telima jeste kontrola. U svetu je to drugačije regulisano - plate ministara mnogo su veće, članstvo u upravnim i nadzornim odborima je obavezno, ali se dodatno ne plaća.

Ana Trbović sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju ističe da je ta naknada dodatak na neprimereno nisku ministarsku platu.

"U slučaju Srbije imamo zaposlene u ministarstvima koji su članovi upravnih odbora i imali smo slučajeve da su određeni zaposleni po osnovu članstva u više Upravnih odbora imali neprimereno visoke zarade", kaže Trbovićeva. 

Prema njenim rečima, postavlja se pitanje da li se može dobro obavljati posao u više upravnih odbora.

Da veću odgovornost treba da prati i veća naknada svi su saglasni. Zato Vlada do 1.juna namerava da izmeni zakone i uspostavi jasne kriterijume za plaćanje državnih službenika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво