Poslanici: Izbori sve izvesniji

Izjavu predsednika Tomislava Nikolića da Srbija može da ima i bolju Vladu i da bi novi izbori išli u prilog i građanima, funkcioneri većine opozicionih stranaka tumače kao znak da je u 2014. godini vanredni izlazak na izbore sve izvesniji.

U Ujedinjenim regionima i Demokratskoj stranci Srbije poruku s Andrićevog venca ocenjuju kao jasan signal da je Srbija bliža vanrednim parlamentarnim izborima, u Liberalno-demokratskoj partiji ističu da Srbiju čeka sprovođenje ozbiljnih reformi, zbog čega su izbori nužni jer aktuelna Vlada nema kapacitet za to, dok demokrate izjavu Nikolića doživljavaju kao "maskiranje prave namere".

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić kaže za Tanjug da je izjava Nikolića "u interesu svih građana, a ne određenih političkih stranaka", jer Srbiju, ističe, treba da vode ljudi u koje narod ima najveće poverenje.

"Kao što je ogromno poverenje u predsednika stranke Aleksandra Vučića i u sam SNS, tako je u interesu građana da ih vode i da imaju odgovornost oni kojima se najviše veruje, a to je u ovom trenutku, bez pogovora i bez premca, Vučić", naglašava Babić.

Dodaje da Nikolić svoj posao radi izuzetno dobro i u okvirima i ovlašćenjima koja predsedniku propisuje Ustav Srbije.

Demokrate, međutim, poruku iz Predsedništva tumače sasvim drugačije.

"Očigledno da je predsednik Nikolić i oni koji su njemu lojalni u SNS-u i Vladi - poznato je da postoji podela na Vučićeve i Nikolićeve - procenio da se izbori verovatno ne mogu izbeći i zato je dao takvu izjavu. Nikolić jasno zna da je odluka u rukama Vučića", ocenjuje u izjavi za Tanjug šef poslanika DS-a Borislav Stefanović.

Smatra da tim "nemuštim objašnjenjima" pokušava da se "zamaskira" prava namera - da se ne ide na izbore zbog toga što je Vlada nesposobna da reši bilo koji ekonomski ili socijalni problem, već to opravdavaju time da onaj ko je najpopularniji treba da ima premijera.

Stefanović kaže da ostaje da se vidi da li će do vanrednih izbora doći ili će se nastaviti sa "natezanjem" i pita ako je aktuelna Vlada bila najbolja u istoriji, kako tvrde u vladajućoj koaliciji, zašto onda da se ide na izbore.

Za lidera URS-a Mlađana Dinkića Nikolićeva izjava znak je da je više nego izvesno da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore.

"Ono što me posebno ohrabruje u izjavi Nikolića je jedna rečenica, koju su neki mediji preneli, neki nisu, a to je da se poneki ministri u Vladi ponašaju kao da pre njih niko ništa nije radio i da sve počinje iz početka", ističe Dinkić i dodaje da iako predsednik Srbije nije rekao na koga je mislio, "ja mislim da znam na koga se to odnosilo i zbog toga sam zadovoljan".

LDP: Sadašnja Vlada nema kapacitet za reforme 

Za LDP nema dileme, izbori su neophodni, Srbija čeka na sprovođenje ozbiljnih reformi, a jasno je da u sadašnjoj vladi nema kapaciteta za tako nešto.

"Srbiji je potrebna reformska Vlada koja će biti sposobna da radi na bržem priključenju EU, podizanju životnog standarda i modernizaciji zemlje, a jedini put do takve Vlade su izbori na kojima će stranke kandidovati šta je to što žele da rade nakon izbora", rekao je Andrić Tanjugu, tvrdeći da je vladajuća koalicija ispunila svoju misiju potpisivanjem briselskog sporazuma.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić aktuelnu Vladu ocenjuje kao najgoru od 1945, a Nikolićevu izjavu vidi kao uvod u prevremene izbore, jer su, kaže, naprednjaci izračunali da im se više isplati da obave izbore kako bi pojačali uticaj u Vladi i parlamentu.

"DSS smatra da je ovo najgora Vlada Srbije od 1945. godine po rezultatima, po tome što je skratila državu, što je podložna stranim uticajima za oduzimanje teritorije, što ne da Ustavnom sudu da radi svoj posao, što vodi lošu ekonomsku politiku i što je provincijalizovala Srbiju do maksimuma", ocenjuje potpredsednik DSS-a.

Istina, kako kaže, u ovom se trenutku ne može još sa sigurnošću reći da li će biti vanrednog izlaska na birališta, jer za sada nije izvesno da li je reč o političkoj igri, a osim toga, dodaje, poslednju reč moraju da daju centri moći u inostranstvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво