Читај ми!

Čepurin: Rusija ulaže milijarde u Srbiji

Rusija podržava Srbe u rešavanju kosovskog problema uz očuvanje suvereniteta Srbije, kaže ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Najavljuje da će Rusija u naredne dve do tri godine uložiti u Srbiji oko pet milijardi evra. Rusija je protiv proširenja NATO uopšte, bilo gde - podsetio Čepurin.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je u intervjuu za Geopolitiku da Rusija podržava Srbe u rešavanju kosovskog problema uz očuvanje suvereniteta Srbije, najavljujući da će njegova zemlja u naredne dve do tri godine uložiti u Srbiji oko pet milijardi evra.

"Rusija se tokom više godina čvrsto pridržava svog stava u vezi sa Kosovom, koji je svima dobro poznat. Mi podržavamo napore Srba, koji su usmereni ka rešavanju kosovskog problema na miran način, uz očuvanje suvereniteta Srbije", precizirao je Čepurin.

Najavio je da će Rusija u naredne dve, tri godine uložiti u Srbiji oko pet milijardi evra.

"Glavna je stvar u tome da su se u protekloj godini Srbija i Rusija opredelile za realizaciju, u naredne dve-tri godine, investicionih i infrastrukturnih projekata takve veličine, koji nisu viđeni od ranije, u iznosu oko četiri milijarde evra", precizirao je Čepurin.

To su "Južni tok" - 1,9 milijardi evra, to su ulaganja "Gaspromnjefta" i "NIS-a" - 1,5 milijardi evra, kao i rekonstrukcija železničkih pruga Srbije - 600 miliona evra, objasnio je Čepurin.

Tu su i projekti elektroenergetske kompanije "Silovije mašini" i niza visokotehnoloških kompanija, dodao je Čepurin, ističući da i "Lukoil" razmatra mogućnost ulaganja do 500 miliona evra, što ukupno iznosi oko pet milijardi evra.

Za gasovod "Južni tok", čija je izgradnja započela 24. novembra, Čepurin je rekao da je najveći projekat u Evropi protekle decenije.

"I sasvim je prirodno da on izaziva veliko interesovanje, jer postoje konkurentske države i kompanije koje znaju šta taj projekat znači, i verovatno žele da i one rade nešto slično", ocenio je Čepurin.

Bez histerije oko "Južnog toka"

Upitan o različitim tumačenjima i stavovima o igradnji "Južnog toka" koja proteklih meseci stižu iz Evropske unije, ali i od nekih zvaničnika iz Srbije, Čepurin je odgovorio da "nema mesta histeriji".

U slučaju gasovoda ne postoji baš nikakav razlog da se bilo ko i bilo čega plaši, jer to je jedan veliki projekat od koga svi mogu da imaju koristi, a niko štete, naglasio je Čepurin.

Na pitanje o nameri Srbije da nabavi rusko naoružanje i vojne avione, Čepurin je odgovorio da se nastavljaju razgovori o sistemima protivvazdušne odbrane.

"Treba se odrediti prema tom pitanju - šta je zemlji konkretno potrebno, može li za to da obuči ljude i zatvori finansijsku konstrukciju, koliko je zemlja spremna da potroši na to, jer su oružja kakva su MiG-29 i sistemi S-300 i S-400 veoma skupi", napomenuo je Čepurin.

Svakako da bi u ovakvom poslu karakter odnosa Srbije i Rusije imao značajnu ulogu, a pritom bi se Srbija osećala mnogo sigurnije, ocenio je Čepurin.

Povodom pitanja o mogućem približavanju Srbije NATO-u i odnosu Moskve prema Severnoatlanskoj alijansi, Čepurin je podsetio da je "Rusija protiv proširenja NATO-a uopšte, bilo gde".

Prema njegovim rečima, približavanje infrastrukture vojnog bloka ruskim granicama predstavlja za Rusiju određenu opasnost.

"Srbija kaže da će sarađivati i sa NATO-om i sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i u obe organizacije ima svoje posmatrače. Ovde je bio naš ministar odbrane Šojgu i obe strane su saglasne da Srbija treba da gleda svoj interes", zaključio je Čepurin.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се