Backović: Otvaranje poglavlja 23 krajem 2014.

Očekujem da poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, bude otvoreno krajem 2014. ili početkom 2015. godine, rekao pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović. Pronađeno sedam problema srpskog pravosuđa, koji će se rešavati tokom pregovora, kažu u Komisiji za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da očekuje da u pristupnim pregovorima sa EU poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, bude otvoreno krajem 2014. ili početkom 2015. godine.

"Utvrđeno je koji su problemi, a sada je potrebno da se napravi plan lečenja, i to su takozvana merila za otvaranje poglavlja. Kada se otvore pregovori, onda imamo primenu plana lečenja i nadamo se da će pacijent da postane potpuno zdrav," rekao je Backović.

Prema njegovim rečima, poglavlje se otvara kada se usvoji Akcioni plan i potvrdi da je to plan koji razumno obećava da će se njegovim ispunjavanjem izvršiti reforma i dostići odgovarajući nivo usaglašenosti sa prvnim tekovinama EU.

Poglavlje se, kako kaže, zatvara kada se ispune sve obaveze preuzete Akcionim planom.

Provera usklađenosti sa pravnim tekovinama EU potvrdila je da je usvojena Strategija reforme pravosuđa i Akcioni plan za njeno sprovođenje dobar početak reformi koji će, međutim, tražiti doradu i preciziranje, rekao je pomoćnik ministra, u pauzi sednice Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa na kojoj je podneo izveštaj o skrininzima u tom poglavlju.

Na sastanku Komisije rečeno je da je pronađeno sedam problema srpskog pravosuđa, koji će se rešavati tokom pregovora.

Kako je objasnio Backović, akcioni plan će biti revidiran u skladu sa implementacijom strategije, a postojeći Akcioni plan se uklapa oko 80 odsto u ono što će doneti revidirani dokument.

"Neće biti suštinskih promena već samo detaljisanja primene, na primer u rokovima i finansijskim aspektima, odnosno biće pojašnjeno koliko nešto košta i ko će to da plati", rekao je Backović.

On je objasnio da je u razgovoru sa pregovaračima EU konstatovano da se u oblasti pravosuđa i osnovnih prava pažnja mora posvetiti normativnom, administrativnom i implementacionom aspektu.

Kada je reč o implementaciji i rezultatima, akcenat će, kako je objasnio, između ostalog biti stavljen na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, sastav Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, problem starih nerešenih predmeta, efikasnost, ujednačavanje sudske prakse, novu mrežu sudova...

Backović je dodao i da srpska pregovaračka grupa, čiji je on predsednik, nije tražila prelazni rok za usklađivanje u nekim oblastima zato što tako nešto ne bi ni dobila.

Na današnjoj sednici Komisije za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa državni sekretar Danilo Nikolić podneo je izveštaj o sprovođenju seta pravosudnih zakona koji se odnose na novu mrežu sudova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи