Читај ми!

Poslanička pitanja i kraj zasedanja

Završena skupštinska rasprava o amandmanima na izmene Zakona o osiguranju. Jesenje zasedanje Skupštine Srbije će, nakon postavljanja poslaničkih pitanja na posebnoj sednici, biti završeno uz intoniranje himne "Bože pravde".

16.00 - Počela sednica na kojoj poslanici postavljaju pitanja predstavnicima Vlade.

12.50 - Završena rasprava o amandmanima na izmene Zakona o osiguranju.

12.05 - Očekuje se dolazak premijera Dačića, vicepremijera Vučića i skoro svih ministara, nezvanično saznaje RTS.

10.15 - Počela sednica Skupštine Srbije.

Intoniranjem himne "Bože pravde" danas će, po završetku posebne sednice na kojoj poslanici propituju premijera i članove Vlade, biti završeno jesenje zasedanje Supštine Srbije.

Skupština Srbije završila je pretres u pojedinostima predloženih izmena i dopuna Zakona o osiguranju koji predviđa da se do kraja naredne godine produži rok u kojem su osiguravajuća društva u obavezi da razdvoje poslove životnog i neživotnog osiguranja.

Izmene Zakona će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku", umesto uobičajenih osam dana kasnije.

O tim izmenama, kao i o druge dve tačke dnevnog reda - predlogu autentičnog tumačenja dva člana Zakona o javnim preduzećima i predlogu odluke o izboru člana komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, poslanici će se izjasniti večeras.

Sva četiri amandmana na izmene tog zakona uložili su poslanici DS-a Srđan Miković i Srđan Milivojević.

Poslanička grupa URS-a predala je Skupštini Predlog zakona o lokalnim izborima kojim se predviđa da se gradonačelnici biraju direktno, Predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim je predviđeno da opštine Kikinda, Bor, Vršac i Pirot dobiju status grada i Predog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Bivši poslanik URS-a Predrag Marković izjavio je da se Predlogom zakona o lokalnim izborima predviđa i da se dve trećine odbornika biraju neposredno, po većinskom sistemu, a jedna trećina po proporcionalnom sistemu.

Poslanici su i poslednji dan jesenjeg zasedanja iskoristili da postavljaju pitanja Vladi, shodno poslovniku koji tu mogućnost predviđa za svaki utorak i četvrtak.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi pitao je Vladu na koji način će obezbediti sprovođenje vanrednog popisa stanovništva u opštinama Medveđa, Preševo i Bujanovac, koji je planiran za 2014. godinu, s obzirom da su sa te teritorije interno raseljeni na području Kosova i Metohije.

Njega je zanimalo i kako će se popisivati i "priličan broj onih koji su iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa sada u zemljama EU gde traže azil".

Poslanik na listi DS-a Petar Kuntić pitao je Vladu o mešovitoj komisiji za implementaciju Sporazuma o zaštiti manjina, a koja se, prema njegovim rečima, već dve godine nije sastala.

Poslanica DSS-a Milica Vojić Marković interesovala se za sredstva koja bi trebalo da budu dodeljena biblioteci za slepe i slabovide.

Poslanik na listi SNS-a Marjan Rističević je pitao da li je tačno da je Direkcija za robne rezerve "pozajmila 25 miliona kilograma kukuruza, a da će joj biti vraćeno pet tona manje", kao i da li je "zakonito da službenici Skupštine Srbije nose bedževe na kojima, pored imena i prezimena, piše i broj njihovih ličnih karata".

Na kraju jesenjeg zasedanja, Hor "Obilić" će pod dirigentskom upravom Darinke Matić Marović izvesti srpsku himnu sa skupštinske galerije.

U zgradi i na skupštinskim stepenicama biće raspoređeni gardisti Vojske Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво