Читај ми!

Austrija pozdravila odluku EU

Pozdravljam odluku EU da pristupni pregovori sa Srbijom počnu 21. januara, poručio austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc. Evropske integracije svih zemalja zapadnog Balkana ostaju prioritet austrijske spoljne politike, istakao Kurc.

Novi ministar za integracije, evropske i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc pozdravio je odluku šefova diplomatije Evropske unije o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom u januaru.

"Pozdravljam odluku ministara Evropske unije da pristupni pregovori sa Srbijom počnu 21. januara", rekao je austrijski ministar Tanjugu.

Kurc je takođe poručio da će približavanje svih država zapadnog Balkana EU ostati prioritetni cilj austrijske spoljne politike i da će zvanični Beč i dalje angažovano delovati u pogledu približavanja Srbije Uniji.

"Državama zapadnog Balkana je potrebna konkretna pristupna perspektiva. Samo tako možemo osigurati da će i dalje biti sprovođene političke i ekonomske reforme u duhu evropskih vrednosti", naglasio je austrijski ministar u izjavi dopisniku Tanjuga. To, kako je dodao, "u posebnoj meri važi za Srbiju".

Prema njegovim rečima, dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa postignut u aprilu uz posredovanje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton predstavlja korak od istorijskog značaja.

"Mogu vas uveriti da ćemo približavanje Srbije EU i dalje pratiti sa velikim angažmanom", poručio je Kurc.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Austrije i Srbije, ukazao je da je ekonomsko i kulturno prisustvo Austrije u Srbiji veoma izraženo.

"Politički odnosi su izvanredni i prijateljski. Sa investicijama u vrednosti od 2,9 milijardi evra je Austrija od 2000. najveći strani investitor u Srbiji. To doprinosi i stvaranju radnih mesta i blagostanja i ekonomski teškim vremenima", objasnio je 27-godišnji austrijski ministar, inače najmlađi član vlade Austrije u njenoj istoriji i najmlađi šef diplomatije u EU.

Istakao je da je Austrija sa Srbijom i regionom tesno povezana i preko ljudi, to jest imigranata i izbeglica, koji su u ovoj zemlji pronašli novu domovinu.

Zbog svega toga planiram što je pre moguće da otputujem u Srbiju u zvaničnu posetu, zaključio je Kurc.

Inače je novi šef austrijske diplomatije je do stupanja na ovu dužnost obavljao funkciju državnog sekretara za pitanja integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Za svoju prvu posetu inostranstvu, u funkciji državnog sekretara, Kurc je 2011. godine izabrao Srbiju, gde se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Kurc je, tokom obavljanja dužnosti državnog sekretara za integracije, ostvario odličan kontakt sa srpskom zajednicom u Austriji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво