Читај ми!

Usvojena Rezolucija o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU

Poslanici Skupštine Srbije izglasali Rezoluciju o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU. Cilj Srbije sticanje punopravnog članstva u EU u najkraćem roku, navodi se u tekstu Rezolucije.

18.15 - Sa 158 glasova "za", usvojena Rezolucija o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU.

17.00 - Završena rasprava o rezoluciji o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU. Glasanje od 18 časova. 

10.40 - Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković obrazlaže Predlog rezolucije.

10.15 - Počela sednica Skupštine na kojoj poslanici raspravljaju o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU. 

Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o ulozi parlamenta i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, u kojoj se navodi da je cilj Srbije sticanje punopravnog članstva u EU u najkraćem roku.

Za Rezoluciju, koja ima preambulu i 27 tačaka, glasalo je 158 poslanika, dok je devet poslanika DSS-a bilo protiv.

U preambuli, između ostalog, stoji i da je uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta cilj Srbije poštovanje tradicije i zaštite kulture i jezika kao osnove nacionalnog identiteta.

Skupština poziva vladu, koja je nadležna da vodi i koordinira pregovore o pristupanju EU, da to čini odgovorno i efikasno, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa.

Parlament, kako se dodaje, aktivnim delovanjem nastoji da doprinese uspešnom vođenju i što skorijem okončanju pregovora o pristupanju Srbije EU, uvažavajući i unapređujući vrednosti i načela na kojima EU počiva.

Parlament ističe obavezu ispunjenja neophodnih kriterijuma za članstvo u EU, koji je temeljno definisao Evropski savet u Kopenhagenu i Madridu, a u skladu sa opredeljenjem Srbije da doprinosi izgradnji funkcionalnog,održivog i efikasnog sistema EU.

Skupština Srbije ukazuje na važnost da se pregovori o pristupanju vode sa ciljem da se obezbedi brz i stabilan ekonomski rast, vodeći računa o zaštiti privrednih grana koje su od vitalnog interesa za Srbiju u uslovima tržišne ekonomije.

Naročitu pažnju, kako se navodi, treba posvetiti uspostavljanju održivog razvoja i povećanju konkurentnosti privrede Srbije kroz sprovođenje ekonomskih i društvenih reformi, završetku procesa privredne tranzicije, razvijanju ekonomije zasnovane na znanju i ostvarivanju stabilnog finansijskog i makroekonomskog okruženja.

Parlament u rezoluciji ukazuje da se pregovori o pristupanju Srbije EU vode radi dostizanja blagostanja, pune socijalne sigurnosti i boljeg života građana Srbije uz očuvanje i unapređenje postignutog nivoa socijalnih prava i njihove zaštite.

U aktu se navodi i značaj stalnog dijaloga i usklađenog delovanja državnih organa u procesu pristupanja Srbije EU, a vlada se poziva da nastavi da sprovodi Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU.

Rezolucijom se naglašava značaj primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će skupština kroz aktivnu saradnju sa Evropskim parlamentom, nacionalnim parlamentima država članica EU i parlamentima država uključenih u Proces stabilizacije i pridruživanja doprinositi predstavljanju pozicija i interesa Srbije.

Kao jedna od tačaka rezolucije, navodi se važnost efikasne saradnje parlamenta, vlade i predsednika Republike u toku procesa pregovora o pristupanju Srbije EU, kako bi u najkraćem roku bili ispunjeni svi potrebni politički, ekonomski, pravni i institucionalni kriterijumi za članstvo u EU.

Skupština Srbije utvrdila je prestanak mandata javnim tužiocima u osnovnim javnim tužilaštvima koja se ukidaju u skladu sa početkom primene Zakona o sedištu i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Reč je o Ljubivoju Đorđeviću, Danijeli Sinđelić, Nenadu Marinkoviću, IvanuJevtiću, Ljiljani Milanović, Zoranu Jakovljevoću, Nebojši Popoviću, Branislavu Rankovu, Jasmini Stojadinović, Vesni Ivanović, Milanu Đorđeviću, Jeleni Lapčević, Vesni Đorđević, Gordani Tepavac i Bobanu Jovanoviću.

Usvajanjem tih tačaka parlament je okončao aktuelnu sednicu na kojoj je bio i budžet za 2014. godinu i set finansijskih zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво