Читај ми!

Apsolutna pobeda naprednjaka

Srpska napredna stranka osvojila apsolutnu većinu, odnosno 51,56 odsto glasova na izborima u opštini Voždovac. Ubedljive pobede naprednjaka u Odžacima i Kostolcu. SNS će moći samostalno da formira vlast u sve tri opštine.

02.01 - Voždovac: SNS 51,56, DS 11,35, SPS 7,92, DSS 5,90, SDPS 5,69 odsto glasova, pokazuju konačni rezultati Opštinske izborne komisije. Ispod cenzusa ostali su LDP sa 4,23 i Dveri sa 3,46 odsto glasova. 

23.35 - Kostolac: SNS 45,51, SPS-PUPS-JS 22,18, DS 12, URS 9,54, LDP 7,23 odsto, saopštio predsednik OIK-a Milojko Lalić.

23.25 - Odžaci: SNS 48,17, DS 17,14, SPS 12,21 i SDS 7,83 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije. 

22.30 - SDPS sa oko šest odsto glasova na Voždovcu postigao fantastičan rezultat, rekao lider stranke Rasim Ljajić. 

22.10 - Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu u sve tri opštine, rekao Aleksandar Vučić. 

21.45 - Srpska napredna stranka bliža rezultatu od 60 odsto osvojenih glasova na Voždovcu, rekao Nebojša Stefanović.

Srpska napredna stranka osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima koji su održani u beogradskoj opštini Voždovac, u Odžacima i Kostolcu. Naprednjaci su osvojili više od 51 odsto glasova na Voždovcu, 48 odsto u Odžacima i 46 odsto u Kostolcu.

Prema konačnim rezultatima Opštinske izborne komisije na Voždovcu, SNS je osvojio je 51,56 odsto glasova, odnosno 34 odbornička mandata. Na drugom mestu je DS, koji je dobio 11,35 odsto glasova (8 mandata), sledi koalicija okupljena oko SPS-a sa 7,92 odsto (pet mandata), DSS sa 5,90 odsto (četiri mandata) i SDPS sa 5,69 odsto osvojenih glasova (četiri mandata). 

Lider SNS-a Aleksandar Vučić zahvalio se građanima Srbije koji su danas glasali na Voždovcu, u Odžacima i Kostolcu, i istakao da su naprednjaci u sve tri opštine osvojili apsolutnu većinu.

"Hoću da se zahvalim svima koji su razumeli koliko je važno da napravimo ozbiljan program, da se obračunamo sa korupcijom i kriminalom, da krenemo u teške ali odgovorne reforme", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištu stranke na Voždovcu.

Vučić je rekao da je na izbore u ove tri opštine izašlo oko 100.000 ljudi, a da je SNS dobio više od polovine tih glasova.

"Pred nama je težak posao, mnogo velikih i teških odluka. Danas nas hvale u svetu, prihvataju reforme i promene, a ja sam siguran da će i naš narod biti zadovoljniji krajem sledeće godine i osetiti efekte promena koje smo doneli", rekao je Vučić.

"O drugima koji su dobili mnogo manje glasova nećemo mnogo da govorimo, jer naša stranka postoji da bi dobro radila za narod i zemlju, a ne da bi druge kinjila", istakao je Vučić.

Prethodno je predsednik Gradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović rekao da današnji rezultat pokazuje da građani poštuju rad SNS-a i težnju stranke da menja društvo.

Stefanović je istakao da su naprednjaci za sada, na Voždovcu, bliži rezultatu od 60 odsto nego od 50 odsto.

Kako je rekao, pobeda SNS-a je odgovor svima onima koji su napadali Vučića i stranku, što su pokušavali tajkuni i kriminalci.

"Ovo je pobeda običnih ljudi koji su izašli da pokažu da se neće pomiriti i da će poslati podršku Aleksandru Vučiću u borbi u kojoj Srbiju pokušavamo da učinimo boljim mestom za život", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, na Voždovcu su cenzus prešli još DS, SPS, DSS, SDP i LDP, ali su neke stranke na ivici cenzusa i rezultati sa nekoliko biračkih mesta mogu da utiču na konačan bilans.

Prema podacima Demokratske stranke, DS je osvojio 12 odsto na Voždovcu. Predsednik DS-a Dragan Đilas rekao je da ne može biti zadovoljan tim rezultatima, ali ni potpuno nezadovoljan, imajući u vidu izborne uslove.

Istakao je da očekuje da će DS na proleće pobediti na izborima za Beograd i na Voždovcu osvojiti bar dva i po puta više glasova.

Đilas je napomenuo i da sve ukazuje na mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i pozvao pre svega opozicione stranke da se izbore za "koliko-toliko fer" izborne uslove.

Koalicija okupljena oko SPS-a osvojila je oko 8,3 odsto glasova, na osnovu 75 odsto obrađenih biračkih mesta, saopštio je SPS.

Šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić rekao je da nije zadovoljan rezultatima, iako je taj rezultat za dva odsto bolji od onog koji je ostvaren na prošlim izborima u toj opštini.

SDPS je sa oko šest odsto osvojenih glasova postigao fantastičan rezultat, koji je kruna četvorogodišnjeg postojanja stranke, ističe lider SDPS-a Rasim Ljajić. 

Glasanje na biračkom mestu broj 18, u Činovničkoj koloniji, poništeno je jer je ustanovljeno da je u kutiji bio jedan listić viška. To, međutim, neće uticati na ishod izbora. Glasanje će biti ponovljeno u nedelju, 22. decembra.

Na birališta na Voždovcu izašlo je 36 odsto upisanih birača. 

Pobeda naprednjaka u Odžacima 

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, u Odžacima je pobedio SNS sa osvojenih 48,17 odsto glasova. Demokratska stranka je osvojila je 17,14 odsto glasova, koalicija oko SPS-a 12,21 i SDS 7,83 odsto glasova.

Potpredsednik SNS-a Goran Knežević ističe da naprednjaci u Odžacima mogu samostalno da formiraju vlast i traži raspisivanje pokrajinskih izbora.

"Rezultat izbora je odgovor na sve napade na Aleksandra Vučića i SNS", rekao je Knežević.

Zamenik predsednika DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da na svim budućim lokalnim izborima u Srbiji mora biti obezbeđeno međunarodno prisustvo.

"Uslovi na današnjim izborima u Odžacima bili su izuzetno teški, a i glasovi su kupovani", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare.

Najveća izlaznost zabeležena je upravo u toj opštini, gde je izašlo 63 odsto birača.

Kostolac: SNS 11, SPS pet a DS dva mandata

Kada je reč o Kostolcu, preliminarni podaci pokazuju da je SNS tamo osvojio oko 45,51 odsto glasova.

Predsednik Opštinske izborne komisije Milojko Lalić rekao je Tanjugu da je, prema preliminarnim rezultatima, koalicija SPS-PUPS-JS na drugom mestu sa 22,18 odsto osvojenih glasova, a slede Demokratska stranka sa 12 odsto, Ujedinjeni regioni Srbije sa 9,54 i Liberalno-demokratska partija sa 7,23 odsto glasova, dok ostale liste nisu prešle cenzus.

"Prema sadašnjim rezultatima, koji nisu zvanični, koalicija oko SNS-a osvojila je 11 mandata u lokalnom parlamentu, SPS-PUPS-JS pet, Demokratska stranka i Ujedinjeni regioni Srbije po dva, a Liberalno-demokratska partija jedan", naveo je Lalić.

Na izbore u opštini Kostolac izašlo je 58,81 odsto upisanih glasača. 

U Kostolcu i na Voždovcu glasanje je prošlo bez nepravilnosti, dok je na biračkim mestima u mesnim zajednicama Bački Gračac i Bogojevo u opštini Odžaci ranije danas policija intervenisala zbog tuče.

Na izborima na Voždovcu učestvovalo je 13 izbornih lista, u Kostolcu sedam, a u Odžacima 10.

Na Voždovcu, čija Skupština opštine ima 56 odbornika, pravo glasa imale su 156.962 osobe.

Skupština Gradske opštine Kostolac ima 21 odbornika, a osim građana Kostolca glasali su i meštani sela Klenovnik, Petka, Ostrovo i Stari Kostolac.

U Odžacima se biralo 27 odbornika u opštinskom parlamentu, a pravo glasa imalo je 27.000 birača.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво