Simić očekuje pozitivan izveštaj EU

Izveštaj Ketrin Ešton o dijalogu Beograda i Prištine biće pozitivan, iako je izostao dogovor o pravosuđu, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Zahtevi koji se stavljaju pred Srbiju mogu da opterete proces pregovora, istakao je Simić, koji očekuje da pregovori počnu do kraja januara.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić očekuje da će izveštaj visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton o dijalogu Beograda i Prištine biti pozitivan, iako je izostao dogovor o pravosuđu.

"Izveštaj će biti pozitivan, jer bi negativan izveštaj pogodio kako Ketrin Ešton tako i spoljnopolitičku službu Evropske Unije za koju je Briselski sporazum najveći uspeh koji je postigla za 20 godina", rekao je Simić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Profesor Simić smatra da će se tek 20. decembra saznati kakva je odluka EU. Simić kaže i da je "pravu zbrku" izazvao nemačko-britanski "non-pejper" koji je, kako je rekao, "podigao lestvicu za početak pregovora Srbije sa EU".

"Čini mi se da se u ovom trenutku kooperativnost Srbije suočava sa povećanim zahtevima EU", rekao je Simić.

On je rekao i da je u ovom trenutku "lopta na strani EU", jer su nova četiri zahteva koji proističu iz nemačko-britanskog "non-pejpera" podigla lestvicu za Srbiju i mogli bi mnogo da opterete proces pregovora i učine ga neizvesnim.

"To je postavilo neke nove zahteve, što mislim da nije korektno, a s druge strane mislim da je Beograd u pogledu Briselskog sporazuma otišao mnogo dalje nego što je to iko mogao da očekuje", rekao je Simić.

Odgovarajući na pitanje ima li Srbija uopšte saveznike i nekoga ko će stati na njenu stranu u pregovorima, Simić je rekao da su to zemlje koje nisu priznale Kosovo. Međutim, on ističe da i ta podrška slabi.

"Čini se da su te zemlje pod pritiskom, jer su pod optužbom da ruše jedinstvo i zbog toga dolaze vesti iz Rumunije, iz Grčke da se razmišlja o tome da se posle Brisleksog sporazuma Kosovo prizna ili ne prizna", rekao je Simić.

Profesor Simić je zaključio i da treba očekivati da pregovori počnu do kraja januara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво