Читај ми!

Bez dogovora o pravosuđu u Briselu

Nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, rekao premijer Srbije Ivica Dačić, nakon trilateralnog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem. Stručna tela će nastaviti da rade na rešavanju preostalih tehničkih pitanja, kaže Tači.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Briselu da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri neprihvatljivom zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

Dačić je nakon trilateralnog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem naglasio da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore.

Rekao je da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora insistirajući na tome da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine.

"Želim da još jednom istaknem naše principijelno opredeljenje, a to je da smatramo da i u ovoj oblasti treba da se uvažava realnost na terenu, a to znači da se dođe do praktičnog rešenja koje je primenjivo. To praktično rešenje podrazumeva i da se mora imati u vidu posebnost četiri opštine na severu Kosova i Metohije", istakao je Dačić.

Prosto ne bi bilo dobro da albanski sudija sudi u Zubinom Potoku ili Leposaviću, kao što srpski sudija ne bi trebalo da sudi u Đakovici, kaže Dačić. 

Kako je rekao, zahtev Prištine bi značio da se četiri srpske opštine na severu utope u albanske opštine na jugu, što nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Ovi drugi predlozi koji su dolazili sa prištinske strane praktično znače da će sever Kosova biti obuhvaćen u jednu albansku sredinu gde će Albanci činiti 65 do 75 odsto stanovništva. To za nas jednostavno nije prihvatljivo", rekao je Dačić.

Premijer je istakao da se uprkos svemu nada da će izveštaj visoke predstavnice Ketrin Ešton u ponedeljak biti pozitivan.

"Ako izveštaj bude objektivan, videće se da je Srbija učinila apsolutno sve da ispuni uslove za dobijanje datuma (za početak pristupnih pregovora)", rekao je premijer Srbije.

Ekspertske radne grupe će tokom vikenda nastaviti da razgovaraju na ovu temu, rekao je Dačić i dodao da je moguće da će u međuvremenu doći do rešenja.

Dačić je rekao da se neće pre januara ponovo sastati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ali da očekuje nastavak dijaloga u vezi sa drugim temama kao što je naplata carina i imovinska pitanja.

Prethodno je kosovski premijer Hašim Tači rekao da je sastanak bio konstruktivan i da postoji puna saglasnost o potpunom poštovanju kosovskog pravosudnog sistema. Rekao je i da će stručna tela nastaviti da rade na rešavanju preostalih tehničkih pitanja. 

Današnji razgovori u Briselu o pravosuđu na Kosovu najavljivani su kao ključni za odluku Evropskog saveta o zakazivanju prve međuvladine konferencije Srbije i EU koja bi trebalo da označi početak pristupnih pergovora s EU.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво