Читај ми!

Skupština usvojila budžet za 2014. godinu

Skupština Srbije usvojila Zakon o budžetu za 2014. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 929,94 milijarde, rashodi od 1.113 milijardi dinara i deficit od 183 milijarde, odnosno 4,6 odsto BDP-a. Za budžet glasala 134 poslanika.

18.45 - Poslanici usvojili budžet za sledeću godinu sa 134 glasa "za" i 40 glasova "protiv". 

18.20 - Određena pauza od deset minuta zbog tehničkog usaglašavanja amandmana.  

17.25 - U načelu usvojen Zakon o budžetu za sledeću godinu sa 133 glasa "za" i 49 "protiv". Počelo glasanje o amandmanima.

17.20 - Počela sednica na kojoj će se poslanici izašnjavati o budžetu za sledeću godinu. 

Parlament je u celini usvojio Zakon o budžetu za iduću godinu sa 134 glasa "za" i 40 "protiv". Državnim budžetom za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 929,94 milijarde, rashodi od 1.113 milijardi dinara i deficit od 4,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 183 milijarde.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu budžeta. 

Predlogom državnog budžeta Srbije predviđeno je i zaduživanje od 662,5 milijardi dinara. Taj novac biće iskorišćen za finansiranje deficita i otplatu duga inostranim i domaćim kreditorima.

Planirano je da se država zaduži za najviše 264,06 milijardi dinara kod domaćih i inostranih finansijskih institucija i inostranih vlada, zatim za maksimalno 330 milijardi dinara prodajom hartija od vrednosti na domaćem trižštu, a na inostranom tržištu do 68,53 milijarde dinara. 

Budžet je planiran na osnovu predviđanja da će rast BDP dogodine biti najviše jedan odsto, a inflacija 0,5 odsto. Očekuje se da će lična potrošnja opasti 1,8 odsto, a državna 2,2 odsto, dok bi investicije trebalo da porastu 4,6 odsto.

Subvencije su u odnosu na rebalans budžeta za 2013. godinu smanjene 3,5 odsto, na 80,8 milijardi dinara.

Rashodi za otplatu kamata u narednoj godini biće veći 24,3 odsto i iznosiće 114 milijardi dinara.

Očekivani rast izvoza roba i usluga u 2014. godini je 6,4 odsto, a uvoza 1,5 odsto.  

Predviđeno je da plate budžetskih korisnika budu povećane dvaput - u aprilu i oktobru, za 0,5 i jedan odsto.  

Za budžet su glasali, osim poslanika vladajuće koalicije i poslanici kluba SPO-DHSS, ali i nekoliko samostalnih poslanika, između ostalih i Vuk Jeremić.

Prethodnih dana u raspravi se od opozicije čulo da će osnovi teret krize u narednoj godini snositi građani Srbije. Međutim, kako je istakao ministar finansija Lazar Krstić u završnoj reči, ovaj budžet je realan i krojen po meri građana Srbije. Budžet je usvojen pre isteka zakonskog roka.

Poslanici nastavljaju rad u ponedeljak. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво