Читај ми!

Đukanović: Nema nerešivih pitanja

Između Srbije i Crne Gore ne vidim nijedno pitanje koje je nerešivo, rekao premijer Crne Gore Milo Đukanović za RTS. Saradnja dveju zemalja znatno unapređena, ističe Đukanović i dodaje da su svi razgovori posvećeni isključivo zajedničkim ciljevima i evropskoj budućnosti.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kaže da između Srbije i Crne Gore ne vidi nijedno pitanje koje je nerešivo, već da vidi samo pitanja koja su inspiracija za saradnju na njihovom rešavanju.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Govoreći o "tačkama razdora" između dve zemlje, Đukanović je, gostujući u emisiji Oko, istakao da je saradnja znatno unapređena i da se ne svodi samo na političke kontakte.

Đukanović, koji je prvi put nakon sedam godina u Srbiji, naglašava da su svi razgovori dveju zemalja posvećeni isključivo zajedničkim ciljevima i evropskoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, ekonomsko-trgovinska razmena, infrastrukturna ulaganja, i ulazak i EU, neke su od tema za koje su zainteresovane i Srbija i njen sused.

"Moguće je da smo u pregrejanoj atmosferi kojoj smo i sami doprinosili kao politički akteri posebno u godinama oko crnogorskog referenduma, stvorili atmosferu u kojoj se nije na pravi način razumela crnogorska atmosfera i potreba za nezavisnošću. Insistiranje na nekoj poseti u tom vremenu, čini mi se da ne bi bilo baš politički produktivno ni politički mudro", rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da su u proteklom periodu Srbija i Crna Gora svakako sarađivale i utirale put međusobnih odnosa. Naročito je istakao kako su dve zemlje svoje državnopravno pitanje rešile na nov, do sada na Balkanu nepoznat način - referendumom.

"Naša dva naroda imaju mnogo istorijske bliskosti", rekao je premijer Crne Gore i dodao da to treba na pravi način razumeti, valorizovati, utkati u temelj od kojega se kreće u kreiranje budućih odnosa.

Na pitanje koje su teme o kojima se u Beogradu razgovaralo, Đukanović je odgovorio da se posebno razgovaralo o procesu pridruživanja EU i naglasio da iskustva Crne Gore mogu biti od izuzetnog značaja za Srbiju, a kako je rekao, ni ekonomija nije izostala "sa dnevnog reda".

"Razgovarali smo o onome što bi mogli biti projekti od ekonomskog značaja, i tu smo posebno imali u fokusu infrastrukturne projekte, dakle izgradnju puta i železnice između Srbije i Crne Gore uz bolje korišćenje lučkih i turističkih kapaciteta Crne Gore. Prepoznali smo oblast proizvodnje hrane, kao jednu veoma značajnu oblast za sradnju, posebno u kontekstu otvaranja tržišta za plasman prerađevina", naglasio je Đukanović.

Postoji samo nekoliko pitanja oko kojih se Srbija i Crna Gora ne slažu, konstatovao je premijer Crne Gore.

Različit pristup problemu dvojnog državljanstva

Govoreći o problemu dvojnog državljanstva, Đukanović je rekao da su se saglasili da imaju različit pristup i da je ta različitost logična kada se ima u vidu dimenzija države. Kako je rekao, velika država ima drugačiji pristup od male države.

Đukanović je rekao i da će sa svakim korakom bliže EU, biti manje problema sa dvojnim državljanstvom.

"Mislim da će se svakodnevno unapređivati kvalitet života svih građana Crne Gore. To je država koja insistira na svojoj građanskoj koncepciji," rekao je Đukanović i dodao da ne misli da su u Crnoj Gori - Crnogorci građani prvog reda, a da bi drugi trebalo da traže svoje mesto pod suncem.

"Svi građani Crne Gore su, bez obzira na nacionalni i verski predznak, od iste važnosti za Crnu Goru", naglasio je Đukanović.

Na pitanje jesu li Srbi manjina, Đukanović je odgovorio: "Mi ne definišemo ko je manjina, ali ostavili smo mogućnost da svako ko se oseća manjinom to izrazi posredstvom manjinskog saveta i participacijom u političkom životu Crne Gore."

Crnogorski premijer nije želeo da komentariše izjavu ruskog ambasadora Čepurina u vezi sa crnogorskim putem u NATO, već je istakao da tu izjavu treba da analizira onaj ko je to rekao i njegovi pretpostavljeni u Moskvi.

"To nije izjava koja može da dovede u pitanje jednu sjajnu tradiciju crnogorsko-ruskih odnosa i diplomatsku tradiciju koja je stara vekovima. Mi idemo ka EU, snažno idemo ka NATO-u. To ne znači odricanje od tradicije, od prijatelja. Negujemo odlične odnose sa Rusijom, negujemo odlične odnose i sa Kinom", naglasio je Đukanović.

Govoreći o tome što se ove godine obeležava 200. godišnjica Njegoševog rođenja, Đukanović je naglasio da taj pesnik nadilazi granice država.

Zaključuje da bi bio srećan kada bi Crna Gora imala više takvih ličnosti o koje bi se zemlje u regionu otimale.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара