Читај ми!

Vučić: Tajkuni neće vladati Srbijom

Koliko god novca da imaju, tajkuni i kriminalci neće pobediti državu, poručio Aleksandar Vučić. Veruje da će pregovori sa Evropskom unijom otpočeti u januaru. Kaže da će direktori iz redova SNS-a koji nemaju dobre rezultate biti smenjeni tokom vikenda. Vučić napominje da na sednicama Predsedništva stranke nije bilo reči o hapšenjima.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je da tajkuni i kriminalci nikad više neće vladati Srbijom. Vučić kaže da je svestan da se različiti kriminalno-tajkunski lobiji, pogođeni borbom protiv korupcije, udružuju, ali je uveren da državu neće pobediti.

"Koliko god novca da imaju, koliko god medija i političara pod svojom kontrolom, državu pobediti neće. Nikada više tajkuni i kriminalci neće vladati Srbijom", rekao je Vučić obraćajući se meštanima Ratkova, u opštini Odžaci, gde je boravio u okviru predizborne kampanje za lokalne izbore.

U razgovoru sa novinarima, Vučić je potvrdio da će istraga u sva 24 predmeta koja se odnose na sporne privatizacije biti završena, iako je svestan da će tajkunsko-kriminalne grupe preduzeti sve da zaustave procese koji onemogućavaju nastavak kriminalnih aktivnosti.

"Oni neće stati na osnivanju novih televizija protiv 'tamo nekog Vučića'. Mnogo novca će uložiti zato što problem i prepreku u nastavku svojih kriminalnih aktivnosti, tajkunskih i kriminalnih udruživanja i protivpravnog delovanja vide danas očigledno u meni i zato će to na svaki način pokušati da zaustave", rekao je lider SNS-a.

Vučić je naveo da je, za razliku od njih, on potpuno miran, da ne gleda u zemlju, već svakoga može da pogleda u oči i čistih ruku sa svima razgovara.

On je na pitanje kako ide istraga u "Srbijagasu", kratko rekao da nadležni državni organi rade svoj posao i da je apsolutno najvažnije da to državni organi rade.

U januaru početak pregovora

Prvi potpredsednik Vlade veruje da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom otpočeti u januaru, i spreman je da se u petak pridruži dijalogu u Briselu kako bi bilo rešeno i poslednje otvoreno pitanje - pitanje pravosuđa.

Vučić je rekao da u pogledu pravosuđa postoje "brojne razlike između nas i albanske strane" i da će stoga ići u petak na sastanak kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kako bi pokušali da nađu kompromis, koji, istakao je, podrazumeva "popuštanje obeju strana, a ne samo jedne".

"Srbija može da prihvati ono što je realno i objektivno, ono što stvarno predstavlja kompromis, ali da prihvatimo nipodaštavanje i poništavanje - niti imamo mandat, niti možemo, niti smo spremni da to učinimo", rekao je Vučić i podsetio da je Srbija više puta pokazala da je spremna na kompromis.

Vučić ipak veruje da će do kompromisa doći i da će time biti otvoren put početku pregovora u januaru, kako je to ranije odlučio Savet EU - da će pregovori otpočeti najkasnije u januaru.

"Odlaganje bi bilo loše, ali ne verujem da će se to desiti", rekao je Vučić novinarima u  Ratkovu. 

Grom" nije bio "provaljen", kao ranije akcije

Prvi potpredsednik Vlade kaže da je u okviru akcije "Grom", koja je izvedena na 919 lokacija širom Srbije, postupak pokrenut protiv 274 osobe, a da je u nastavku operacije privdeno još 28 osoba.

Uspeh akcije Vučić je pripisao činjenici da prvi put jedna takva operacija nije unapred "procurela", kao što se to ranije događalo sa sličnim operacijama, jer su narkodileri imali "svoje ljude" u vlasti.

Uhapšeni su, objasnio je, oni koji diluju drogu našoj deci, kod kojih su pronađeni arsenali oružja, koje im služi za ubijanje pripadnika rivalskih grupa i napade na organe reda, rekao je Vučić meštanima Srpskog Miletića, sela nadomak Odžaka.

On je dodao i da je pronađeno toliko droge da je moglo da se "snabde pola Meksika".

Prema njegovim rečima, ta vrsta kriminalnih kativnosti dostigla je tolike razmere zato što su i narkodileri imali svoje ljude u vlasti, pa su mogli da dobiju korisne informacije i da izbegavaju privođenja.

"Ovo je prvi put da nisu znali kad kreću hapšenja, prvi put da nije akcija bila provaljena, iako se radilo o akciji velikih razmera i zato je imala ovakve rezultate", rekao je Vučić.

On je naveo, u tom kontekstu, da je Srbija prvi put posle 12 godina napredovala na listi brobe protiv korupcije.

Po usvajanju budžeta podsticaji za mlade preduzetnike

Lider SNS-a najavio je da će odmah posle usvajanja budžeta krenuti u donošenje više zakona usmerenih na podsticanje razvoja ekonomije, uključujući olakšice za mlade preduzetnike.

Vučić je u razgovoru s meštanima Srpskog Miletića objasnio da zakonske olakšice za mlade, odnosno za otvaranje prvih firmi podrazumevaju da dve ili tri godine po osnivanju ne plaćaju nikakve poreze.

"Biće oslobođeni fiskalnih obaveza prema državi, prve dve do tri godine", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj tih zakona biće da se podstakne preduzetnički duh, te da se mogu predvideti i druge mere i podsticaji, ako bude potrebno.

On je rekao da se radi na tome da država putem subvencija stimuliše poljoprivrednu proizvodnju, ali i veće površine koje će biti pod sistemima za zalivanje, kao i poljoprivredno-prerađivačku industriju.

Vučić je ocenio da će rezultati izbora u Odžacima biti značajni za celu Srbiju i da će pokazati kakvo je raspoloženje građana po pitanju promena.

"Strašno je važno da izađete na izbore 15. decembra", rekao je Vučić građanima Odžaka i naglasio da to nisu samo izbori koji će odrediti ko će upravljati tom opštinom.

"To su izbori koji će pokazati kakvo je vaše raspoloženje prema promenama u Srbiji, želitte li da radimo, podržavate li borbu protiv korupcije i kriminala...", rekao je lider SNS i dodao: "Ta vaša odluka u nedelju će mnogo značiti za celu Srbiju".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво