Читај ми!

Međusobno uvažavanje Srbije i Crne Gore

Sva pitanja između Srbije i Crne Gore koja se smatraju otvorenim, rešavaju se na najnormalniji način, uz uvažavanje interesa obeju zemalja, rekao premijer Ivica Dačić. Nema nijednog ozbiljnog problema u odnosima Srbije i Crne Gore, kaže crnogorski premijer Milo Đukanović.

Premijeri Srbije i Crne Gore, Ivica Dačić i Milo Đukanović, istakli su da su odnosi dveju zemalja na uzlaznoj liniji posle izvesnog zastoja i da nema otvorenih pitanja koja se ne mogu rešiti. Dvojica premijera su konstatovala i da sva pitanja treba rešavati uvažavajući interese obeju zemalja.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Palati "Srbija" u Beogradu rekao da Srbija želi "najtešnje moguće odnose" s Crnom Gorom i da treba "relaksirati neprirodnu situaciju gde su odnosi bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila suprotna raspoloženju naših naroda i naših ljudi".

Đukanović je izrazio zadovoljstvo što su međudržavni odnosi u stalnom usponu i ocenio da su "uveliko ozdravljeni" nakon izvesnih problema nastalih zbog pitanja kroz koja je prolazio ceo region. "Nema nijednog ozbiljnog problema u odnosima niti nečega nalik nerešivom problemu", rekao je crnogorski premijer.

Dačić i Đukanović su ocenili da dve zemlje treba međusobno da se pomažu u pristupanju Evropskoj uniji i naveli da će u tome pomoći i danas potpisani sporazum o saradnji dveju vlada u evrointegracijama.

Đukanović je rekao da su razgovarali i o manjinama, dok je Dačić istakao da je "Srbija zainteresovana za položaj srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori, isto kao što poštuje zainteresovanost Crne Gore za položaj crnogorskog naroda, odnosno građana Crne Gore koji žive ovde".

"Mi stalno mobilišemo srpski korpus u Crnoj Gori da bude što aktivniji deo političkog spektra u Crnoj Gori", rekao je Dačić. Premijer Srbije je rekao da dve zemlje treba da "guraju" jedna drugu u evrointegracijama, da u privredi iskoriste komparativne prednosti i nastupaju na trećim tržištima, i da zajednički privlače investicije.

Đukanović je rekao da je Crna Gora prošlu godinu dobro iskoristila za konsolidaciju javnih finansija i izrazio očekivanje da će joj to omogućiti da bude "jedna od najdinamičnijih investicionih destinacija u regionu", poručivši da su za investicije iz Srbije vrata otvorena.

"Identifikovali smo područje proizvodnje hrane kao jednu od najrealnijih prioritetnih šansi za saradnju u predstojećem periodu", rekao je Đukanović.

Pruga ka Baru "logičan nastavak" pruge Beograd-Budimpešta

Povodom zajedničkih projekata, Dačić je rekao da je pruga ka Baru "logičan nastavak" pruge Beograd-Budimpešta, o čijoj je modernizaciji postignut dogovor s Kinom i Mađarskom.

Premijer Srbije je rekao da treba raditi i na rešavanju trgovinskog debalansa koji postoji na crnogorskoj strani.

Dačić je rekao da u definisanju zajedničkih interesa treba relaksirati određene teme koje su opterećivale odnose i da zato Beogad želi da odnos s Podgoricom zasniva na dva načela.

Prvi je da Srbija i Crna Gora jedna drugoj žele sve najbolje, što znači i da "Srbija nema nikakvih skrivenih namera u odnosu na Crnu Goru", rekao je Dačić dodajući da je drugi da na osnovu tesnih veza država i prijateljstva naroda treba graditi bilateralne odnose i rešavati otvorena pitanja na način na koji se ona obično rešavaju u svetu.

"Danas apsolutno nije bilo nikakvih spornih pitanja koja ne bismo mogli da rešavamo u našem dijalogu i ovo je još jedan veliki korak napred u razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Dačić.

Đukanović je rekao da dobre odnose Srbije i Crne Gore objašnjava sporazumni razlaz iz zajedničke države "na način koji nije primeren Balkanu" i da su tada Srbija i Crna Gora pokazali da su demokratski zrela društva.

Razmena iskustava

Naglašavajući da je Crna Gora počela pristupne pregovore s EU, Đukanović je rekao da iskustva Podgorice u pripremama pregovora, naročito za poglavlja 23 i 24, mogu biti "dragoceno iskustvo Srbiji koja sada mora da priprema iste te akcione planove i pregovaračke pozicije".

"Isto tako, jasno je da Crnoj Gori mogu biti veoma dragocene ekspertize kojih ima u Srbiji u raznim oblastima, jer je u vreme zajedničke države Beograd bio ne samo administrativni već i intelektualni i stručni centar", rekao je Đukanović.

Đukanović je tokom dana razgovarao i sa predsenikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, a na tom sastanku, takođe, je istaknut značaj saradnje i razmene iskustava dve zemlje kada je reč o procesu evropskih integracija.

Dačić je rekao i da je dogovorena sednica dveju vlada, kao i da takav samit treba da se održava jednom godišnje.

Đukanović se danas sastao i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, a i delegacije dveju zemalja održale su sastanak.

U razgovoru o dvojnom državljanstvu premijeri su konstatovali da dve države imaju različite koncepte za rešavanje tog pitanja i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa.

Dačić je s tim u vezi istakao da "od toga ne treba praviti nikakvu dramu", a Đukanović je naglasio da će se vremenom i sa sve manjim politizovanjem ovog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rešenja.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o Darku Šariću, Đukanović je rekao da se o njemu konkretno nije razgovaralo, ali da je afirmisana već unapređena policijska saradnja.

"Šarić je samo jedno od pitanja kojima se bavimo", rekao je Đukanović.

Uspostavljanje platnog prometa zavisi od banaka

Govoreći o platnom prometu, premijeri Srbije i Crne Gore ocenili su da uspostavljanje direktnog platnog prometa između dve zemlje zavisi od zainteresovanosti komercijalnih banaka da rade taj posao.

Dačić je rekao da o toj temi treba da razgovaraju ljudi iz vlada Srbije i Crne Gore i organi i institucije koje se bave finansijama.

"Do sada nije bilo interesovanja komercijalnih banka za uspostavljanje direktnog platnog prometa", rekao je Dačić i dodao da gubici iznose desetine miliona evra zbog toga što nema direktnih plaćanja između dve zemlje.

Đukanović je ukazao na to da će evrointegracije Crne Gore i Srbije ubrzati uspostavljanje direktnog platnog prometa.

"Što se više budemo približavali EU i evrozoni, to će biti veća zainteresovanost da se iskoriste pogodnosti (koje nude centralne banke)", naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer je u dvorištu Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 položio venac na spomen-ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Na traci na vencu je poruka: "Zoranu Đinđiću, prvom demokratskom premijeru Srbije, mojem dragom prijatelju - Milo Đukanović, predsednik Vlade Crne Gore". 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво