Читај ми!

Završena načelna rasprava o budžetu

Ministri finansija i privrede očekuju da će, kako kažu, realan budžet dati rezultate već u 2014. godini. Najavljuju povećanje investicija, privredni rast i zapošljavanje mladih. Poslanici opozicije podneli više od 170 amandmana i u Danu za glasanje, kako sada stvari stoje, oni će biti protiv budžeta.

 19-18 - Skupština završila raspravu u načelu o Predlogu republičkog budžeta za 2014. godinu.

14.20 - Ministar privrede Saša Radulović rekao je da će se u 2014. godini videti rezultati mera nove ekonomske politike i da će Srbija imati privredni rast i investicije.

13.28 - Budžet za 2014. nije pravljen za MMF i EU, već za građane Srbije, rekao je ministar Lazar Krstić i ocenio da će to biti jedan od "repera" za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

10.25 - Poslaničkim pitanjima počela sednica Skupštine. Poslanici potom nastavljaju raspravu o budžetu.    

Skupština Srbije završila je  raspravu u načelu o Predlogu republičkog budžeta za 2014. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 929,94 milijarde, rashodi od 1.113 milijardi dinara i deficit od 4,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP).  Najavljeno je da će se rasprava o pojedinostima nastaviti u četvrtak 12. decembra, a očekuje se da budžet bude usvojen pre zakonskog roka - 15. decembra.

Predlogom državnog budžeta Srbije za 2014. godinu predviđeno je i zaduživanje od 662,5 milijardi dinara. Taj novac biće iskorišćen za finansiranje deficita i otplatu duga inostranim i domaćim kreditorima.

Planirano je se država zaduži za najviše 264,06 milijardi dinara kod domaćih i inostranih finansijskih institucija i inostranih vlada,  zatim za maksimalno 330 milijardi dinara prodajom hartija od vrednosti na domaćem trižštu, a na inostranom tržištu do 68,53 milijarde dinara. 

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da budžet nije pravljen za MMF i EU, već za građane Srbije i ocenio da će biti jedan od "repera" za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Poslanik DSS-a Dejan Mihajlov rekao je da se ili pravi konsenzus sa MMF-om oko budžeta, ili sa građanima, "koji treba da iznesu promene ili spasu građane od provalije u koju je ušao zahuktali voz". 

Ministar finansija rekao je da budžet nije pravljen ni za EU ni za MMF i istakao da MMF-ova misija nije bila u Srbiji zbog budžeta.

Naveo je da je predstavnicima vlasti, ne samo u razgovorima sa MMF-om, već i sa Ministarstvom finansija Rusije, rečeno da "dođe vreme kada mora da se počisti kuća i uvede red u javne finansije".

Krstić je dodao da su predloženim ekonomskim merama i budžetom, vlasti "pogledale građanima u oči".

Ministar finansija je, govoreći o prosveti, rekao da je godinama stanje teško i da je reforma javnog sektora prvi korak ka poboljšanju stanja.

"Obrazovni sistem mora da se menja i prilagođava. Prvi korak u tom smeru je reforma javnog sektora počev od broja, vrednovanja i načina plaćanja nastavnika, učitelja i ostalih", najavio je Krstić.

Dodao je da će se pitanje višestrukih plata i penzija državnih funkcionera rešavati do sredine iduće godine, ali "ne na individualnim primerima, već sistemskim rešenjima koja neće 'osakatiti' nijednu državnu instituciju".

Šef poslanika DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da vezivanje ekonomskih kretanja Srbije za ekonomiju EU nije perspektivno, jer je Unija pet godina u recesiji, a i naredne godine će imati recesiju sa velikim javnim dugom i problemom kontrole budžetskog deficita.

Radulović: Rezultati ekonomskih mera u 2014.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da će se u 2014. godini videti rezultati mera nove ekonomske politike i da će Srbija imati privredni rast i investicije.

Radulović je rekao da više neće biti ministar ako mere koje se preduzimaju ne daju rezultate, ali da je uveren da će rezultata biti.

"Imaćemo privredni rast i imaćemo investicije", rekao je Radulović i dodao da se nova ekonomska politika odslikava i na budžetu Ministarstva privrede za 2014. godinu i da se radi na izmeni suštinskih zakona koji će omogućiti da Srbija popravi poziciju na listi konkurentnosti.

Poslanica URS-a Verica Kalanović ocenila je da je loš potez što se subvencije za zapošljavanje ukidaju. Rekla je da je na taj način ugašena nada da u Srbiju, makar i uz podsticaje, može da dođe novi "Fijat", "Mercedes" ili "Panasonik".

Radulović je odgovorio da je "potpuno pogrešna politika" utrkivanja zemalja regiona ko će dati veće pare investitorima.

Poslanik demokrata Dejan Nikolić istakao je da preko 300 hiljada ljudi od 16 do 30 godina u Srbiji nema posao. "Šta dobijaju? Obrazovanje, koje ih priprema za biro rada", rekao je Nikolić.

Budžet predviđa, prvi put, privatne fondove za investiranje inovacija.

"Ta industrija treba da privuče nekih 100 miliona evra za inovativne projekte i za zapošljavanje naših mladih obrazovanih ljudi. Daće im budućnost i to će biti jedna velika prekretnica", rekao je ministar Radulović.

Polemika: Ko je upropastio privredu

Raspravu u Skupštini obeležile su međusobne optužbe opozicije i vlasti o tome ko je i kako upropastio srpsku privredu.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković je u polemici sa poslanikom DS-a Božidarom Đelićem rekao da je on "grobar srpske privrede" i da je upropastio Srbiju.

Đelić je zatražio od Lazara Krstića da obelodani ugovor Srbije i kompanije "Etihad" iz UAE u vezi sa osnivanjem kompanije "Er Srbija". 

Poslanik URS-a Saša Milenić zatražio je izvinjenje od predstavnika Vlade zbog "uvredljivih poruka" da su demokratske promene u Srbiji uzrok ekonomskog sloma, dok se devedesete proglašavaju godinama privrednog procvata i "merodavnim ciljem kome se teži".

Polemiku o situaciji 90-ih i poslednjoj deceniji vodili su i ministar privrede Saša Radulović i poslanica URS-a Verica Kalanović, naročito u vezi sa poslovanjem Fonda za razvoj.

Kalanovićeva je rekla i da su transferi lokalnim samoupravama iz budžeta za 2014. godinu smanjeni za dve milijarde dinara pošto se Vlada lako odriče budžeta lokanih samouprava jer su "daleko, pa to ne boli".

"Budžet nije po meri Međunarodnog moneternog fonda, nije po meri Evropske unije, ali boga mi, nije ni po meri Srbije", ocenila je Kalanovićeva.

Lazar Krstić je odgovorio da je u budžetu za 2014. godinu na transfere za lokalne samouprave primenjena formula koja je po zakonu, a nije primenjivanja ranije i da nije favorizovana ni jedna lokalna samouprava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво