Читај ми!

Milo Đukanović u Beogradu

Prvi put od razdvajanja Srbije i Crne Gore 2006. godine, crnogorski premijer Milo Đukanović dolazi u zvaničnu posetu Beogradu. Očekujem da će ta poseta predstavljati potvrdu dobrih odnosa dve države, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Posle sedam i po godina, premijer Crne Gore Milo Đukanović stiže u dvodnevnu posetu Beogradu. Očekujem da će ta poseta predstavljati potvrdu dobrih odnosa dve države, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Poslednji put Đukanović je bio u Srbiji u maju 2006, nekoliko dana uoči referenduma o državnopravnom statusu Crne Gore.

Crnogorski premijer dolazi u uzvratnu posetu Ivici Dačiću, a predviđeni su i razgovori sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dačić je novinarima danas, uoči dolaska Đukanovića, rekao da očekuje da će tokom posete biti definisani zajednički interesi u oblasti evropskih integracija i ekonomske saradnje, jer je "Crna Gora naš veliki spoljnotrgovinski partner".

Rekao je da nakon toga očekuje da se u sledećoj godini počne sa održavanjem zajedničkih sednica dve vlade.

Dačić je rekao i da posle njegove posete Crnoj Gori aktuelni boravak crnogorskog premijera u Beogradu treba da pokaže da su odnosi dve zemlje u uzlaznoj liniji.

Premijer je istakao i da je jasno definisao dva principa za te razgovore - prvi je relaksacija odnosa zato što ni Srbija ni Crna Gora ne treba da imaju ništa protiv dobrosusedskih odnosa.

Objasnio je da Srbija nije protiv nezavisnosti Crne Gore, jer je to odluka njenih građana i da apsolutno želi da ti odnosi budu rasterećeni. "Voleli bi da i Crna Gora ima isti takav odnos kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije i našoj budućnosti", rekao je Dačić.

Premijer je naveo i da je interes Srbije da se interesuje i zalaže za prava Srba u Crnoj Gori isto kao što se i ta država zalaže za prava svojih građana koji žive u Srbiji. Dačić smatra i da Srbi koji žive u Crnoj Gori, a kojih, kako kaže, ima mnogo, treba da budu politički faktor u toj državi, a što sada nisu.

Zvaničnici i u Beogradu i u Podgorici smatraju da su odnosi dveju zemalja u usponu, a, uoči dolaska, Milo Đukanović je konstatovao da su odnosi bratski, i da je istorija potvrdila da su najviše bratski kada su utemeljeni na interesima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je Televiziji Crne Gore da u odnosima Srbije i Crne Gore sledi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanični Beograd uraditi sve da saradnja dveju država bude za primer u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво