Читај ми!

Poslanici o budžetu za 2014. godinu

Skupština Srbije razmatrala Predlog budžeta za narednu godinu. Predloženi budžet nije idealan, ali je realan i jedini mogući u ovom trenutku, poručio poslanicima ministar finansija Lazar Krstić.

18.30 - Opozicija kaže da je predloženi budžet nerealan i da ne rešava probleme. DS traži da se povuče iz procedure.

17.00 - SVM protiv Predloga budžeta, SPO i PUPS za, dok LSV traži usvajanje amandmana vojvođanske skupštine.

11.10 - Budžetom za 2014. godinu Vlada menja ekonomsku politiku tako da bude zasnovana na profitabilnosti privrede i održivosti, rekao ministar privrede Saša Radulović.

10.55 - Predloženi budžet nije ni idealan ni najbolji, ali je realan i jedini mogući u ovom trenutku, poručio poslanicima ministar finansija Lazar Krstić.

10.25 - Ovim budžetom sprečićemo da Srbija doživi grčki scenario. Da nismo primenili mere, deficit bi umesto planiranih 7,1, mogao da dostigne devet odsto BDP-a, rekao Ivica Dačić obrazlažući Predlog budžeta za narednu godinu.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o Predlogu budžeta za 2014. godinu, koji predviđa deficit od 182,5 milijardi, ili 4,6 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda. Predlog budžeta koji bi Skupština trebalo da usvoji do 15. decembra, predviđa prihode od 930 milijardi dinara i rashode 1.113 milijardi.

Premijer Ivica Dačić rekao je u parlamentu da je predloženi državni budžet za 2014. godinu "odgovoran" i da predstavlja "šansu za novi početak i prekretnicu u načinu razmišljanja".

Premijer je istakao da će budžet obezbediti sigurnu isplatu penzija i plata u javnom sektoru, investicije u infrastrukturu i nastavak evropskih integracija.

Dačić je napomenuo da će ukupni deficit budžeta Srbije u 2014. godini biti 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) samo zahvaljujući merama koje je preduzela Vlada Srbije i da bi u suprotnom bio devet odsto BDP-a.

Naveo je da će javni dug Srbije biti stabilizovan na ispod 70 odsto BDP-a, a premašio bi 80 odsto da nisu preduzete mere.

"Fiskalne i strukturne mere garantuju rast privrede od jedan odsto BDP-a u 2014. godini", rekao je srpski premijer.

Dačić je istakao da je Vlada odlučna u nameri da suzbije sivu ekonomiju i dodao da u Srbiji svi moraju da plaćaju porez i tu nema izuzetka.

Prema njegovim rečima, mora se doneti novi zakon o radu i da su potrebne dubinske i pažljive reforme penzijskog sistema koje treba da omoguće njegovu održivost.

Dačić je pozvao poslanike da podrže usvajanje budžeta kako bi se svi okrenuli rešavanju životnih problema.

Obraćajući se poslanicima, ministar finansija Lazar Krstić rekao je da predloženi budžet za 2014. godinu nije ni idealan ni najbolji, ali je realan i jedini mogući u ovom trenutku i pozvao ih da glasaju za taj dokument.

"Budžet i prateće mere moramo da sprovedemo kako naredne godine ne bismo imali deficit od devet odsto koji bi bio najveći u Evropi, i da se ne bismo suočili s krizom javnog duga u narednih godinu do dve", naveo je Krstić na raspravi o državnom budžetu.

Krstić je rekao da efekti zamrzavanja zapošljavanja u javnom sektoru nisu uračunati u budžet, a "kada bi se uračunali, cifre koje smo dali u budžetu, bile bi manje".

Krstić je naveo da će javni dug Srbije u 2014. godini biti povećan za 1,6 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, Predlogom budžeta za sledeću godinu predviđeno je bruto zaduživanje od 5,6 milijardi evra, ali najveći deo neće povećati javni dug.

Kako je precizirao, 3,3 milijarde evra namenjeno je za otplatu i refinansiranje unutrašnjeg javnog duga, 0,3 milijarde za refinasiranje spoljnog javnog duga, a 0,4 milijarde evra za garatnovani dug koji neće povećati javni dug Srbije.

Od ukupnog iznosa zaduživanja koji će povećati javni dug Srbije u 2014. godini predviđeno je 1,5 milijardi evra za finansiranje budžetskog deficita i 100 miliona evra za nabavku finansijske imovine.

Krstić je istakao da budžet ima i razvojnu komponentu pošto Fond za razvoj nije ukinut, predviđena je kreditna linija za mala i srednja preduzeća iz kredita Evropske investicione banke (500 miliona evra) i razmatra se osnivanje garantnog fonda koji će omogućiti snižavanje kamatnih stopa.

Ministar finansija je rekao i da je prihodna strana budžeta prvi put predstavljena realno i da je u projekciju uračunato da će prihodi u 2013. godini biti između 20 i 30 milijardi dinara manji nego što je predviđeno rebalansom budžeta.

Realno prikazani prihodi i rashodi omogućiće, ocenio je Krstić, da se izbegne rebalans budžeta za 2014. godinu.

Krstić je rekao da prihodi budžeta za 2014. uključuju i smanjenje plata i povećanje niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na 10 odsto i smanjenje sive ekonomije.

"Krenuli smo da se bavimo sivom ekonomijom i Poreskom upravom, platama u javnom sektoru, preduzećima u restrukturiranju i subvencijama iz budžeta", rekao je Krstić.

Ministar je naveo i da će do kraja ove godine biti usvojeni zakoni o privatizaciji, o stečaju i o planiranju i izgradnji i da je započet rad na izmenama Zakona o radu.

Odgovarajući na primedbe šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, ministar finansija je rekao da su troškovi za nabavku robe i usluga u budžetu za 2014. iz tehničkih razloga povećani za oko devet milijardi dinara u poređenju sa rebalansom, iako je najavljeno smanjenje.

Radulović: Novim budžetom ka održivosti

Ministar privrede Saša Radulivić poručio je poslanicima da novim državnim budžetom za 2014. godinu, Vlada Srbije menja ekonomsku politiku tako da bude zanovana na profitabilnosti privrede i održivosti.

Radulović je naglasio i da su potpuno zanemarena 153 preduzeća u restrukturiranju koja će, kako je rekao, biti u fokusu ekonomske politike 2014. godine.

Ministar je naveo da je država najveći poverilac preduzeća u restrukturiranju, a ti dugovi će do kraja januara biti pretvoreni u kapital, da bi do kraja 2014. godine trebalo da bude završena privatizacije tih preduzeća.

"Uspešnost programa Vlade biće merena time da li je do kraja 2014. završena privatizacija preduzeća u restrukturiranju", istakao je Radulović.

Ocenio je da su kamatne stope u Srbiji visoke i da je, dok su takve, teško napraviti profitabilan biznis zbog čega je smišljen Garantni fond.

"Ministarstvo je ušlo u pregovore s bankama i očekujem da će početkom 2014. godine Garantni fond početi da funkcioniše uz učešće i međunarodnih finansijskih institucija. To je deo koji treba da spusti kamatne stope za sve", objasnio je Radulović.

On je rekao da će Fond za razvoj ostati, ali da mora da se izmeni i ubuduće finansira manji broj strateških projekata.

Prema rečima ministra privrede, u budžetu za 2014. godinu predviđen je i Tranzicioni fond od 20 milijardi dinara iz kojeg će se isplaćivati otpremnine za radnike koji ostanu bez posla u preduzećima u restrukturiranju i minimalne zarade i povezati se radni staž.

Radulović je napomenuo da se "krenulo" u izmene o zakona o radu i o planiranju i izgradnji i da će se ekonomska politika u 2014. godini bazirati i na stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović zamerio je Lazaru Krstiću i Saši Raduloviću to što u raspravi nisu ni pokušali da progovore o uzrocima problema na koje ukazuju.

Šef poslanika LDP-a rekao je da Vladu neće kritikovati zbog najavljenog zaduživanja od šest milijardi što je predviđeno za narednu godinu, jer je, kako je naveo, to "posledica reakcije države u kojoj se nalazimo".

DS i SVM protiv, LSV uslovno, SPO i PUPS za budžet

Demokratska stranka traži da se predloženi budžet povuče iz procedure dok se u državi ne uspostavi opšti koncenzus oko ekonomske politike, rekao je Borislav Stefanović i dodao da ta stranka svakako neće podržati ovakav Predlog budžeta za 2014. godinu.

Savez vojvođanskih Mađara najavio je da neće glasati za ovakav Predlog, jer ni naredne godine Vojvodina neće dobiti sredstva koja joj po Ustavu pripadaju.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek smatra da se Predlogom budžeta ne poštuje ni Ustav kojim je određeno da sedam odsto budžeta pripada Vojvodini.

Prema njegovim rečima, dosadašnje obaveze su poštovane samo na papiru i nisu došle do Vojvodine, kojoj je od 2007. uskraćeno više od milijardu evra.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić rekao je da će ta stranka podržati usvajanje budžeta ukoliko budu usvojeni amandmani vojvođanske skupštine.

Stojšić je dodao da se tim amandmanima obezbeđuje da se Vojvodini prebaci Ustavom predviđenih sedam odsto državnog budžeta.

Žika Gojković iz Srpskog pokreta obnove ocenio je da predloženi budžet sprečava da država bankrotira i da će zbog toga SPO podržati usvajanje budžeta.

Gojković je rekao da je Vlada Srbije odgovorno pristupila budžetu, da se nije odlučila na korenite promene, već je rezala onoliko koliko je potrebno.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je da će ta partija podržati predloženi budžet Srbije za 2014. godinu, kao i da se oni zalažu za socijalnu i humanu državu koja će obezbediti socijalni mir i stabilnost.

Očekuje da će se to postići novim budžetom i ističe da PUPS posebno podržava odluku da se u budžetu za narednu godinu za aktivne mere zapošljavanja izdvoji dve milijarde dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво