Читај ми!

Usvojen set budžetskih zakona

Skupština Srbije usvojila set finansijskih zakona koji prate budžet za 2014. Usvojene i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojim se u naredne dve godine zabranjuje zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru.

23.15 - Izglasane Izmene Zakona o platama državnih službenika, o umanjenju prihoda u javnom sektoru i o vraćanju oduzete imovine. Sednica se nastavlja u ponedeljak raspravom o predlogu budžeta.

23.00 - Usvojene izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji i o doprinosima za socijalno osiguranje.

22. 55 - Poslanici usvojili izmene Zakona o porezu na dohodak građana, o duvanu i porezu na dodatu vrednost.

22.45 - Usvojene izmene Zakona o penzijskom i inivalidskom osiguranju i budžetskom sistemu.

Poslanici Skupštine Srbije glasaju o setu zakona koji prate budžet za 2014. godinu.

Izmanama Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru, odnosno do kraja 2015. godine.

Tim izmenama, za koji je glasalo 128 poslanika, ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta.

Novi radnici mogu se zaposliti uz saglasnost tela Vlade Srbije, na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Zabrana se ne odnosi na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje, naučnoistraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom,

Iz te odluke izuzimaju se i izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i direktori javnih preduzeća i agencija.

Takođe, zabrana se ne odnosi na zaposlene u službama Skupštine Srbije i državnim telima, kao što su Zaštitnik građana, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Državna revizorska institucije, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru tako što će u 2015. i 2016. godine biti povećanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru. Trenutno zakonsko rešenje predviđa usklađivanje plata i penzija sa inflacijom.

Predloženo je i da se uređenje kretanja plata i penzija primenjuju i nakon 2016. godine.

Tako će se u aprilu plate i penzije usklađivati zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini iznad četiri odsto, a u oktobru sa stopom inflacije, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

Viši PDV i niže plate u javnom sektoru

Izmenama zakona o porezu na dodatu vrednost predviđa se da niža stopa PDV-a, od 1. januara 2014. godine, poveća sa osam na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto.

Niža, takozvana posebna stopa, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge i novine.

Zakonom o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru predviđa se smanjenje plata većih od 60.000 dinara od 1. janura 2014. godine.

Utvrđeno je da će iznos zarada u javnom sektoru koji premašuje 60.000 dinara biti umanjen za 20 odsto, a iznos veći od 100.000 dinara za 25 odsto.

Izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđaju da će akontacija obeštećenja u novcu bivšem vlasniku biti utvrđena i početi da se isplaćuje od 1. januara 2015. godine.

Precizirano je da će država isplatiti akontaciju obeštećenja u novcu bivšem vlasniku na osnovu pravnosnažnog rešenja o utvrđivanju iznosa, i to u iznosu od 10 odsto od utvrđenog obeštećenja, umesto na osnovu pravnosnažnog rešenja o pravu na obeštećenje u iznosu od 10 odsto od osnovice.

Zakonom je predviđeno da iznos akontacije ne može biti veći od 10.000 evra po vlasniku, a za iznos akontacije umanjiće se obeštećenje u vidu obveznica.

Izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđaju podnošenje pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku, od 1. januara 2014. godine.

Svi poreski obveznici će umesto 11 poreskih prijava podnosti samo jednu prijavu koja će se isključivo predavati elektronski, upotrebom kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Kako predviđa zakonodavac, biće uveden novi obrazac pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku koji će sadržati pojedinačne i zbirne podatke o obračunatim porezima i doprinosima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво