Mitrovica, sledeći korak ZSO

Posle pobede liste "Srpska" na lokalnim izborima u devet od deset srpskih opština na Kosovu, sledeći cilj je formiranje Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO, kao deo Briselskog sporazuma, trebalo bi da usledi po formiranju lokalnih samouprava ovog meseca.

Dok se čeka utvrđivanje validnosti 500 uslovnih glasova, Krstimir Pantić je, sa oko 350 glasova više od Olivera Ivanovića, proglasio pobedu. Pantić poziva protivkandidata kao i one koji su bili za bojkot izbora da se ponovo ujedine u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, a sledeći korak u toj borbi je, kako kaže, formiranje Zajednice srpskih opština.

"Više neće samo sever biti kamenčić u cipeli Hašima Tačija. Sada će imati kamenčić i u drugoj cipeli. To će biti pet opština na jugu, koje će mu takođe predstavljati veliki problem u daljem angažovanju za priznanje Kosova kao nezavisne države", kaže Pantić.

Oliver Ivanović je spreman za koaliciju sa listom "Srpska" u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, kao i za učestvovanje u formiranju Zajednice srpskih opština. Napominje da se još ne zna kako će izgledati Skupština i izvršni organi zajednice.

"Zajednica srpskih opština će imati ozbiljna ovlašćenja, ali kvalitet i snagu te zajednice definišu ljudi koji u tu zajednicu uđu. Ja insistiram na tome da to budu najbolji kadrovi, jer tek onda institucija, pogotovo takva kao što je zajednica, nova institucija, može da dobije nekakvu snagu i kredibilitet", kaže Ivanović.

Prema njegovim rečima, od toga zavisi i respekt sredine u kojoj živimo i u kojoj će delovati zajednica i od toga zavisi eventualni respekt Prištine, ali i Brisela i ostalih centara moći.

Direktor Građanske inicijative "Srpska" Vladan Kostić kaže da će insistirati da se svi predstavnici organa Zajednice biraju na direktnim izborima kako bi dobili autentične predstavnike u samoj Zajednici, odnosno, kako je rekao, ljude koje narod želi i hoće.

"Ako nam to međunarodna zajednica ne dozvoli, ako takav dogovor u Brislu ne postignemo, onda ćemo svakako formirati Zajednicu koja će imati svog predsednika, veće i skupštinu", rekao je Kostić.

Južno od Ibra, kandidati sa liste "Srpska" nisu pobedili samo u Štrpcu, gde je najviše glasova osvojila Srpska liberalna stranka.

Gračanica, Novo Brdo, Klokot i Parteš biće deo Zajednice srpskih opština koja će im, kažu, obezbediti pune ingerencije u prosveti, zdravstvu, ekonomskom i ruralnom razvoju i prostornom planiranju da bi opstali na tim prostorima.

Formiranje Zajednice srpskih opština kao deo Briselskog sporazuma trebalo bi da usledi po formiranju lokalnih samouprava ovog meseca. I u Beogradu i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nemaju dilemu da će uslediti opstrukcija Prištine, pre svega kada je reč o statutu Zajednice koji treba da definiše njena ovlašćenja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво