Читај ми!

Božović: Azilanti nisu kriminalci

Posle uključivanja Vlade u problem azilanata pokazana je druga Srbija, koja je pokazala punu solidarnost sa tim ljudima u nevolji. Azilanti nisu siledžije, ubice, kriminalci, već legalni tražioci azila, a MUP će garantovati bezbednost svim građanima, ističe Božović.

Državni sekretar Ministaratva unutrašnjih poslova Vladimir Božović rekao je da posle aktivnog uključenja vlade u problem azilanata "pokazana ona druga Srbija, odnosno lice skromne, gostoprimljive Srbije, koja je pokazala punu solidarnost sa tim ljudima u nevolji".

"MUP će garantovati bezbednost svim građanima, dakle nisu to ni siledžije, ubice, kriminalci, već legalni tražioci azila ili ljudi koji su u nekim migracijama", rekao je Božović za Tanjug.

Božović je ponovio da će u narednih sedam dana biti rešen problem azilanata u Srbiji na taj način da će svi tražioci azila koji se nalaze van centra za azil, na otvorenom ili u dve privatne kuće kod sela Vračevići, biti prebačeni u druge centre.

Ti centri su u međuvremenu, zalaganjem ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, otvoreni u Sjenici i Tutinu, a dobili smo ponudu i iz Novog Pazara, dodao je Božović.

Prema njegovim rečima, naš zakon o azilu potpuno prevaziđen i da predstoji njegova izmena u dva pravca - da se maksimalno skrati postupak rešavanja zahteva za azil i da se jasno odvoje tražioci azila od onih koji Srbiju žele da iskoriste kao tranzitno područje za put ka Evropskoj uniji.

Božović je naveo da je za ponedeljak je, povodom promene zakona, zakazan u MUP-u multisektorski sastanak predstavnika institucija koje se bave problemom azila i migracijama, uz poziv ambsadoru Majklu Davenportu, kao predstavniku Evropske komisije.

Moramo mnogo više uključiti lokalne samouprave i ljudima precizno objasniti o čemu se tu radi, koji su tu problemi, i siguran sam da će nakon toga i proaktivnog pristupa i problemi koje smo do sada imali biti ružna prošlost, da nećemo slati ružnu sliku Srbije u svet, već "pravu sliku Srbije" kao zemlje demokratske, pravno uređene, istakao je Božović.

"Građani nude pomoć azilantima"

Božović je najavio da će svi tražioci azila koji se nalaze van centra za azil u Bogovađi biti premešteni u druge, novootvorene centre.

Božović je napomenuo da je u kabinet Ivice Dačića u petak stigao veliki broj mejlova, pisama, poziva građana Srbije koji su izrazili spremnost da pomognu azilantima i da se smeste u njihovim sredinama.

Time se, kako je ocenio Božović, jasno šalje poruka o gostoprimljivoj Srbiji, a ne neka ružna slika koja je i "zbog neadekvatnog postupanja i državnih organa i Komesarijata za izbeglice i drugih bila viđena ovih dana u medijima".

S obzirom na to da postoji saglasnost opštine Obrenovac i rukovodstva firme koja gazduje bivšim hotelom Obrenovac", taj centar do daljnjeg ostati tamo, u njemu će se smeštati žene, deca, oni najugroženiji kojima je potrebno da borave u tom centru, jer su uslovi mnogo bolji u odnosu na druge, zaključio je Božović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво