Читај ми!

LDP: Skandalozan odnos prema azilantima

Ponašanje vlasti i pojedinih građana prema problemu smeštaja azilanata u Obrenovcu je skandalozno, ocenjuje LDP i poručuje da Srbija mora da definiše politiku azila, a ne da slučajeve rešava stihijski. SDU poziva na saosećanje prema svima kojima je pomoć potrebna.

Liberalno demokratska partija saopštila je da je skandalozno ponašanje vlasti i pojedinih građana prema problemu smeštaja azilanata u Obrenovcu i da Srbija konačno mora da definiše politiku azila, a ne da pojedinačne slučajeve rešava stihijski.

SDU je pozvao na saosećanje i razumevanje prema svima kojima je pomoć potrebna.

Poslanik LDP-a Kenan Hajdarević poručio je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, da je država koja je prošla kroz nekoliko ratova devedesetih godina pokazala potpuno odsustvo ljudskosti i da bi takva neosetljivost i neodgovornost prema onima koji su pobegli od ratova i bede trebalo da bude nezamisliva.

Hajdarević je naveo da je Obrenovac za nekoliko dana postao grad iz kog se čuju poruke koje karakterišu ksenofobija i latentni rasizam i da takvo ponašanje, "podgrevano i podržavano od strane lokalnih političara", društvo mora osuditi.

"Srbija ne sme da ima razumevanja za ovakve pojave i protiv njih se mora boriti svim zakonskim sredstvima", istakao je Hajdarević.

Naveo je da sudbina ljudi koje je život naterao da pobegnu iz svojih domova ne sme da bude prepuštena samovolji građana ili pojedinaca sa lokalnog nivoa vlasti.

Hajdarević je pozvao sve građane da ličnim primerom pokažu saosećanje i humanost i pomognu azilantima u Obrenovcu, a vlast da ih tretira onako kako bi voleli da budu tretirani azilanti iz Srbije u zemljama EU.

Meštani sela Ušće i Skela blokirali su juče ujutru raskrsnicu puta nadomak Termoelektrane (TE) "Nikola Tesla" nedaleko od Obrenovca i već drugi dan protestuju ne dozvoljavajući da grupa azilanata bude smeštena u barakama u tom mestu.

Azilanati iz Avganistana, Pakistana i drugih država privremeno su smešteni u hotel "Obrenovac".

SDU u saopštenju kaže da drastični oblici netolerancije i "čak ksenofobične mržnje prema ljudima u nevolji" navode da apeluju na nadležne da učine sve kako bi se podigla svest građana o nužnosti međuljudske solidarnosti i saosećanja prema bližnjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи