Читај ми!

Izbori na Voždovcu, ogledalo šire slike?

Ostalo je još sedam dana do isteka roka za prijavu lista za lokalne izbore na Voždovcu. Izbori će biti test za velike stranke, koje očekuju potvrdu svoje snage, ali i za male koje očekuju da je steknu. Mišljenja analitičara podeljena oko toga da li ovi izbori mogu da odslikaju raspoloženje cele zemlje.

Sedam dana uoči isteka roka, deset izbornih lista prijavilo se za učešće na voždovačkim lokalnim izborima. Spisak stranaka, pretpostavlja se, nije konačan, jer demokrate još nisu predale potpise, a pojedine nove partije vagaju da li je vreme da testiraju svoju snagu.

Petnaesti decembar biće test, izgleda, za sve koji bi da se oprobaju na izborima. Veliki očekuju potvrdu poverenja, a manji tek treba da ga steknu.

Novajlije su i Građanska inicijativa koja će pred birače sa URS-om, a premijeru će imati i partija bivšeg premijera Zorana Živkovića. Samostalno će i SDPS Rasima Ljajića.

Analitičar Vladimir Pejić ocenjuje da male partije samostalnim izlaskom na izbore rizikuju, ali da mogu mnogo da dobiju čak i ako ostvare rezultat ispod cenzusa.

"Mogu da naprave startnu poziciju da uđu u neku veću koaliciju pred neke veće izbore", kaže Pejić.

Stopedeset hiljada birača, i mladih i starih, različitog obrazovnog profila, raspoređenih i u seoskim i gradskim sredinama. Da li raspoloženje na Voždovcu može da bude ogledalo šire slike?

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su lokalni izbori na Voždovcu test za sve partije u Srbiji jer je Voždovac velika sredina.

Da nije deo Beograda, Voždovac bi bio jedan od većih gradova u Srbiji, dodaje Anđelković.

Marko Blagojević iz Cesida smatra da su "lokalni izbori samo i jedino lokalni i ništa više" i siguran je da će partije koje prođu dobro pokušati da od toga naprave "nacionalni slučaj", što, prema njegovim rečima, "niti jeste, niti može biti tako".

"Dobra prilika da partija vežba svoju partijsku organizaciju ", dodaje Blagojević.

Sredina možda mala da reprezentuje Srbiju, ali dovoljna za nekoliko partija desne orijentacije koje bi da uđu u lokalni parlament.

"Desničarska ideologija izraženija je kad je u pitanju cela država, nego kad su u pitanju lokalni problemi i lokalni odnosi", ocenjuje Pejić.

Kampanja se zahuktava. Obećanja od decentralizacije, rekonstrukcije ulica, preko video nadzora u školama do besplatnog bavljenja sportom. Pojavila se i teretana, ali sa nacionalističkim predznakom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво