Читај ми!

Saradnja Srbije i Crne Gore na putu ka EU

Dogovorili smo se da saradnju na planu evropskih integracija još više intenziviramo kako na nivou ministara, pregovaračkih timova, tako i na ostalim nivoima, rekao Branko Ružić posle sastanka sa Igorom Lukšićem.

Srbija i Crna Gora opredeljene su da intenziviraju saradnju u procesu evropskih integracija, saopšteno je nakon sastanka ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića i potpredsednika crnogorske Vlade i ministra spoljnih poslova Igora Lukšića.

Ružić i Lukšić sastali su se u Budvi, gde su učestvovali na Kongresu evropskih pokreta i civilnog društva Jugoistočne Evrope.

"Dogovorili smo se da našu saradnju na planu evropskih integracija još više intenziviramo kako na nivou ministara, pregovaračkih timova, tako i na ostalim nivoima", rekao je Ružić Tanjugu.

Ružić je dodao da ta saradnja treba da dobije i formalan okvir. Prema njegovim rečima, u razgovoru je konstatovana uzlazna putanja u bilateralnim odnosima Srbije i Crne Gore, čemu, kako je istakao, treba dati još veći intenzitet.

"Svi segmenti naših bilateralnih odnosa treba da poprime još veći stepen saradnje u obostranom interesu", naveo je Ružić.

Istakao je da postoji niz projekata od regionalnog značaja koji mogu doneti korist građanima i Crne Gore i Srbije.

Ružić je rekao da je sa Lukšićem razgovarao i o ideji da ministri za evropske integracije država regiona nađu model formalne saradnje, koja bi bila redovna.

"Ta saradnja bi doprinela ne samo razmeni iskustava na evropskom putu, već i saradnji koja bi olakšala put svih nas u EU", napomenuo je Ružić.

Miščević: Civilni sektor važna karika na putu ka EU 

Glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević rekla je da civilni sektor predstavlja važnu kariku u procesu evropskih integracija svake države, pa tako i Srbije.

"Nevladine organizacije, odnosno civilno društvo u najširem smislu, nesumnjivo su važna karika unutar procesa evropskih integracija svake države. Bez njih nema validnih pregovora", rekla je Miščevićeva, koja se zajedno sa Ružićem učestvuje na Kongresu evropskih pokreta i civilnog društva Jugoistočne Evrope. 

Miščevićeva je navela da cilj pregovaračkog procesa nije sam ulazak jedne države u EU, već i temeljna reforma tog društva.

"Zbog svega toga, neophodno je da u proces evropskih integracija u potpunosti bude uključeno i civilno društvo", istakla je Miščevićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи