DS i "Sloga" protiv izmena zakona o radu i štrajku

Predložene izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku narušavaju prava radnika, i parlament ih zato ne sme usvojiti, smatraju Predsednici DS-a i udruženja sindikata "Sloga" Dragan Đilas i Željko Veselinović.

Predsednici Demokratske stranke i Udruženja sindikata "Sloga" Dragan Đilas i Željko Veselinović izjavili da predložene izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku narušavaju prava radnika i da ih zato Skupština Srbije ne sme usvojiti.

"Ako se zakon o radu usvoji u ovom obliku, to će omogućiti drastično smanjenje broja zaposlenih", rekao je Đilas novinarima nakon sastanka sa predstavnicima sindikata u Beogradu.

Đilas je ocenio da je to smanjenje najavljeno kroz Budžet za 2014. godinu, gde je, kako kaže, 600 miliona evra predviđeno za otpremnine.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ima "apsolutno pogrešan koncept" i mora da se orijentiše ka razvoju, a ne prema uštedama.

Predsednik "Sloge" Željko Veselinović je ocenio da su predložene izmene zakona o radu "nakaradne" i rekao da "vraćaju radnike u robovlasnički period".

Istakao je da će se "Sloga", kao članica nedavno formiranog Srpskog sindikalnog fronta, boriti da takav zakon o radu i ne uđe u skupštinsku proceduru.

"Pokušaćemo čak i u nekim partijama vladajuće koalicije da obezbedimo glasove protiv (izmena zakona). Svako ko bude digao ruku za taj zakon biće upamćen kao grobar radničke klase", rekao je Veselinović.

Izmene zakona o štrajku obespravljuju radnike, rekao je Veselinović i istakao da ih sindikati neće poštovati makar ih i hapsili.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2013, 14:28) - sssssssss [neregistrovani]

strasno

prilikom donosenja i izmena zakona logicno je konsultovati obe strane,a ne raditi po instrukcijama dobijenim od americkih komora,investitora i stranaca cija smmo jeftina radna snaga vec sada ,a ako se ovako nastavi postacemo besplatna i bespravna.

(utorak, 19. nov 2013, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

nedovršeno

Zakon je kao prvo nedorečen u pravnom smislu, a tema je vrlo osetljiva i treba je pažljivo razmotriti sa svim strana.

(utorak, 19. nov 2013, 15:28) - Jelena [neregistrovani]

Naravno,

uvek preko leđa radnika.

(utorak, 19. nov 2013, 15:27) - Nada [neregistrovani]

Zakoni

Ovakvi zakoni idu na ruku samo poslodavcima, a nas običan narod još više gura pod njihovu cipelu