Читај ми!

Srbija ključna za ponovno ujedinjenje Evrope

Proces proširenja EU nije završen, a Srbija je ključni element procesa koji ja nazivam ponovnim ujedinjenjem Evrope, rekao u intervjuu za RTS Franko Fratini. Savetnik Vlade kaže da Brisel mora da shvati da je zajednički interes da se izbegne da ovaj deo Evrope ostane enklava zbog toga što je trenutno ekonomska kriza.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa Frankom Fratinijem, koji je juče preuzeo dužnost savetnika u Vladi Srbije. Bivši šef italijanske diplomatije i nekadašnji potpredsednik Evropske komisije pomagaće Srbiji u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom.

Franko Fratini u intervjuu za RTS objašnjava šta ga je navelo da prihvati poziv da postane savetnik srpske vlade, i to bez novčane naknade.

Prihvatio sam, jer sam, i kao šef italijanske diplomatije i kao potpredsednik Evropske komisije, radio na tome da se Srbija što više približi evropskim integracijama.

Moja je bila ideja o bezviznom režimu, koja se pokazala veoma uspešnom. Radio sam na tome da na snagu stupe Prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o pridruživanju, jer kao Italijan mogu da razumem, bolje nego drugi, koliko je važno da Srbija bude napredna, stabilna, demokratska zemlja. Imam običaj da kažem: sve je to naš zajednički interes, a ne poklon Srbiji i Srbima.

Sećam se da ste upravo vi 2009. rekli tadašnjoj srpskoj vladi da je pravi trenutak da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Kako biste ocenili napredak na evropskom putu od tada?

Ostvaren je ogroman napredak. Ako se prisetim Srbije od pre deset godina kada sam došao u prvu posetu, mogu da kažem da se vaša zemlja potpuno promenila, to je sada drugi svet - postoji svest da zemlja nema alternativu članstvu u Evropskoj uniji.

Pokrenute su važne reforme i u nekim slučajevima već su u srpskom parlamentu usvojeni reformski zakoni. Sada moramo da krenemo da ih sprovodimo, jer je to ključno za uspeh Srbije.

Čini se dakle da je čarobna reč - reforme.

Tačno, reforme, jer su one neophodne za dobrobit stanovnika Srbije, a ne za korist Brisela. Potpuno se slažem kada slušam prvog potpredsednika Vlade kada govori o tome da bi skora budućnost mogla da podrazumeva žrtvovanje i naporan rad, to je neophodno.

Potpuno je ispravno kada on kaže: Moraćemo da se žrtvujemo da bi Srbija bila naprednija, stabilnija i demokratskija.

Premijer Dačić veruje da će naša zemlja biti sledeća članica. Potpredsednik Vlade Vučić očekuje da će Srbija postati članica Evropske unije 2020. Da li se slažete s njihovim očekivanjima?

I ja to očekujem, jer bi ubrzanje procesa pristupanja Srbije imalo domino efekat na sve zemlje u regionu. Ako Srbija ostvari dobre rezultate i sve druge zemlje biće ohrabrene da rade bolje.

Slažem se, Srbiji treba da se pomogne, treba da bude ohrabrena i podržana u pregovaračkom procesu koji uskoro počinje.

Od vas se očekuje da najviše pomognete u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, odnosno sloboda i bezbednosti, što su vaše oblasti rada. Koji je zadatak srpske vlade najhitniji?

Smatram da je vaš ustav u najvećoj meri u skladu sa evropskim standardima. Pomenuo bih tri neophodne stvari: prva je nezavisnost pravosuđa. Ja sam dolazim iz pravosuđa, veoma dobro znam da su nezavisnost i pravosuđe dve strane istog novčića.

Moraju se otkloniti bilo kakve sumnje da su sudije i tužioci pod uticajem političkih stranaka. Druga je borba protiv korupcije. Ona nije laka, ali garantuje okvir koji je privlačan za strane ulagače.

Italija ulaže u Srbiji, "Fijat" je uspešan investitor, jer vam verujemo. Ali, borba protiv korupcije važna je i za obične ljude, jer njihov svakodnevni život pogađa korupcija na sitno. Treća je, po meni, borba protiv organizovanog kriminala.

Mnogo puta ste bili kod nas i rekla bih da ste veoma dobro obavešteni o situaciji. Osim što imate savete za nas u Srbiji, da li imate neki savet za suprotnu stranu, za evropske zvaničnike?

Moj savet bi bio: hajde da smatramo Srbiju velikom šansom za Evropu - to je otvoreno tržište, to su ljudi koji pripadaju našoj porodici, istorijski, pravno i politički gledano Srbija je već deo Evrope. Hajde da idemo napred otvorenog uma, jer mislim da će stanovnici Srbije shvatiti da moraju da urade svoj domaći zadatak.

I Brisel mora da shvati da je naš zajednički interes da izbegnemo da ovaj deo Evrope ostane jedna enklava zbog toga što je trenutno ekonomska kriza ili što postoji umor od proširenja u nekim članicama, pa nisu spremne za taj proces.

Po meni, proces proširenja nije završen, a Srbija je ključni element tog procesa koji ja nazivam ponovnim ujedinjenjem Evrope.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво