Читај ми!

Kosovo, više birača nego popisanih

Na spiskovima za lokalne izbore na Kosovu pojavilo se nekoliko stotina hiljada birača albanske nacionalnosti više nego što je popisano. Problemi sa spiskovima biće tema razgovora premijera Dačića i Ketrin Ešton.

Premijer Ivica Dačić najavio je da će u ponedeljak u Luksemburgu, gde se održava prva sednica Saveta za primenu SSP-a između EU i Srbije, sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton razgovarati o problemima pred lokalne izbore na Kosovu. To je i prilika, kaže premijer, da Beograd ukaže visokoj predstavnici EU na nepravilnosti u biračkim spiskovima na KiM.

Postavlja se pitanje kako je birački spisak duži nego spisak sa popisa. Dve nedelje do izbora na KiM, na evidenciji je, prema podacima Beograda, nekoliko stotina hiljada birača albanske nacionalnosti više.

"Sada će to biti predmet analize i rasprava, mislim da se po svaku cenu moraju izbeći manipulacije bilo u biračkim spiskovima, bilo u rezultatima glasanja", rekao je premijer Dačić.

Paradoksima nije kraj. Ima slučajeva da oni za koje se glasa ne mogu da glasaju, poput kandidata za odbornika u Orahovcu koji nije u biračkom spisku. Ima primera i da je iz porodice prihvaćena prijava samo jednog člana.

"Moj otac je prihvaćen a majka nije, mislim da taj prvostepeni proces prihvatanja prijava nije dobro obavljen i da je bilo mnogo propusta, namerno ili ne, ne znam", kaže Nenad Rikalo, član Centralne izborne komisije.

Iako je tek tri dana u CIK-u, Rikalo kaže da to ne može da ostane nerešeno.

Kada je reč o incidentima na KiM, premijer Dačić smatra su povezani sa pritiscima da Srbi ne izađu na izbore i da su to koordinisani pritisci koji dolaze iz Prištine.

"Legalno i legitimno je da se napadaju Srbi koji prihvataju stav Vlade Srbije, i to rade oni koji primaju plate iz budžeta Srbije", istakao je premijer.

On je ponovio da su potezi iz Beograda usmereni ka stvaranju jedinstva.

"Ne treba Srbi da učestvuju na izborima da bi pomagali Tačiju, nego zbog srpskih interesa. Što manje Srba na izborima, manje vlasti za Srbe, a nama treba vlast da pobedimo prvo sami sebe i sujetu", rekao je Dačić.

Od skoro 40.000 raseljenih sa Kosova koji su se prijavili za glasanje, Centralna izborna komisija u prvom krugu prihvatila je svakog šestog. Skoro 16.000 ljudi se žalilo na odluku, komisija nije pregledala sve, ali za sada je usvojila četiri hiljade žalbi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво