Читај ми!

Dačić pozvao Srbe da izađu na izbore

Srbi na Kosovu i Metohiji na predstojećim lokalnim izborima trebalo bi da glasaju za one političke snage koje će voditi jedinstvenu politiku sa Beogradom, rekao premijer Ivica Dačić u Gračanici. Za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kontraproduktivne zabrane dolaska srpskih političara na KiM, poručio Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da na predstojećim lokalnim izborima glasaju za one političke snage koje će voditi jedinstvenu politiku sa Beogradom i samim tim imati kapacitet da zaštite srpske državne i nacionalne interese i poručio da je za svakog Srbina dolazak na KiM hodočašće.

Dačić je, obraćajući se građanima okupljenim u porti manastira Gračanica, istakao da Priština nema potrebe da negoduje zbog mešanja Beograda u izbore na KiM, jer Srbi koji tamo žive već znaju da je jedinstvena borba za nacionalne interese jedini garant njihovog opstanka na Kosovu.

"Priština ne zabranjuje da dođu i da kampanju drže oni koji se zalažu za bojkot izbora i onima koji se zalažu za otvorenu kolaboraciju sa prištinskom vlašću, jer njima odgovara da što manje Srba izađe na lokalne izbore. Moramo da uradimo nešto što njima ne odgovara, a to je da uzmemo vlast i iskoristimo je za svoje interese", rekao je Dačić.

Premijer je pozvao srpske političke aktere na Kosovu da se ne sukobljavaju međusobno i da, kako je rekao, Srbi ne ginu od srpske ruke, već da tragaju za jedinstvom.

"Nema pomoći srpskom narodu na KiM ako Srbija nije jaka, a ona ne može da bude jaka ako nije jedistvena i zato vas pozivam na jedinstvo u odbrani našoh nacionalnih i državnih interesa", podvukao je Dačić.

Osvrćući se na pojedine ocene da je njegova poseta KiM verskog karaktera, premijer Srbije je rekao da je to tačno zato što on veruje u Srbiju i zato što je KiM za svakoga Srbina sveta zemlja, a dolazak na nju hodočašće.

Srbija i Srbi, prema njegovim rečima, za svoje interese na Kosovu i Metohiji danas ne mogu da se bore oružjem, već isključivo političkim sredstvima i da se ne sme dozvoliti da Srbi napuste Gračanicu onako kako su to učinili posle dolaska Turaka nakon Kosovske bitke.

"Ja neću da vas pozivam da se borimo do smrti kao u vreme Kosovskog boja, neću kao što su neki radili da vas teram da dižete barikade, a posle da vas osuđujem što ste ih podigli", rekao je Dačić.

"Dosta nam je bilo poraza na Kosovu, treba nam pobeda i zato od vas tražim pobedu na lokalnim izborima na KiM. To nije pobeda za srpsku listu, to je pobeda za jedinstvo Beograda i Srba sa Kosova i Metohije. Želim da vas Bog čuva, ali i mi malo da pomognemo Bogu tako što ćemo malo više da pomognemo jedni drugima i zato ne sme biti svađa između Beograda i Srba na KiM" rekao je Dačić.

On je zaključio da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju drugu državu sem Srbije koja im želi najbolje time što ih poziva da 3. novembra izađu na izbore.

Zabrane dolaska kontraproduktivne

Premijer Dačić je poručio da su za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kontraproduktivne zabrane dolaska srpskih političara na Kosovo i Metohiju.

Dačić je objasnio da nije došao na Kosovo i Metohiju kako bi bilo kome pravio probleme niti da bi učestvovao na predizbornim mitinzima, a na jedno od pitanja odgovorio da Srbija Kosovo ne smatra državom.

Odgovarajući na pitanja novinara prištinskih medija Dačić je, istakavši da su zabrane dolaska srpskih političara na KiM kontraproduktivne, podsetio da je ministarka za evropske integracije u kosovskoj vladi Vljora Čitaku nedavno potpuno slobodno šetala Beogradom.

"Da ne bismo izazivali tenzije pridržavao sam se onoga šro smo se dogovorili i zato sam se obratio u porti manastira", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li je u Gračanici boravio uz saglasnost prištinske vlasti.

Na pitanje kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo Dačić je rekao da Srbija Kosovo ne smatra državom, ali da je ono za nju posebna teritorija kako je definisano Rezolucijom SB UN 1244.

Novinari su ga pitali i da li je moguće očekivati u bližoj budućnosti direktan susret njega i kosovskog premijera Hašima Tačija bez posrednika, Dačić je rekao da zvaničnici u Beogradu priželjkuju takve razgovore, jer bi se tako neka sporna pitanja brže i efikasnije rešila.

"Ukoliko razgovori nisu statusnog karaktera u smislu državnih obeležja nije problem da ti razgovori budu direktni. Mi to ne odbijamo, ali ne znam koliko na drugoj strani postoji zainteresivanost", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je, odgovarajući na pitanje da li će iz Beograda stići izvinjenje kosovskim Albancima za pretrpljene žrtve, rekao da je Tačiju predložio da se podigne zajednički spomenik svim žrtvama ratova na KiM, ocenivši da bi to bio korak unapred u realizaciji odnosa.

"Ocene šta je bilo su različite i u nekim državama kao što je Bosna i Hercegovina kada se pokrene pitanje pomirenja i oproštaja uvek se još više posvađamo oko toga ko je kriv. Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da promenimo budućnost", rekao je Dačić.

Tokom boravka premijera u manastiru Gračanica u centru mesta je održan predizborni skup liste "Građanska inicijativa srpska", kojem on nije prisustvovao, a prvaci te liste su po završetku skupa razgovarali sa Dačićem u manastirskom konaku.

Većina učesnika tog skupa po njegovom završetku došla je u portu manastira, kako bi čula obraćanje premijera Dačića.

U Gračanici je, inače, za predstojeće lokalne izbore na biračkim spiskovima registrovano više od 19.000 birača, ima pet kandidata za gradonačelnike i ukupno osam lista.

Kosovske vlasti pre dve nedelje nisu dozvolile Dačiću da u Štrpcu prisustvuje početku izborne kampanje, a današnju posetu, Priština tumači kao versku.

Tačijevo naglašavanje da se radi o verskoj poseti za ovdašnje analitičare znači smirivanje javnog mnjenja i krugova koji se izričito protive posteama zvaničnika iz Beograda.

Najekstremniji u tom protivljenju su pripadnici opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" koji zahtevaju da Beograd prvo prizna Kosovo i da onda treba dozvoliti dolazak zvaničnika iz centralne Srbije.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво