Читај ми!

Čepurin: Rusija za snažnu Srbiju

Jačanje Rusije često je jačalo i Srbiju, i dve zemlje će uvek biti saveznici jer to je geopolitička stvarnost, poručio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Rusija uvek zainteresovana za snažnu i prosperitetnu Srbiju, a jačanje Rusije često je jačalo i Srbiju, i one će uvek biti saveznici jer to je geopolitička stvarnost.

On tvrdi da je u poslednje vreme, i pored nekih komplikacija, "očito aktiviranje rusko-srpskog dijaloga" i da je Moskva spremna da Srbiju podrži u donošenju odluka o važnim pitanjima.

"Najvažnije pitanje je energičan privredni i socijalni razvoj i očuvanje identiteta, bez čega nema perspektive. I za Rusiju, i za Srbiju. Imali smo ogromnu istoriju, ali mi smo uporni - pobednički narodi i uprkos izazovima uspeli smo da očuvamo identitet", kazao je Čepurin u intervjuu Novostima.

Čepurin ističe da je važno "da uspostavimo dugoročnu, trajnu, blisku saradnju sa obostranim interesima".

Na pitanje da li Srbija može računati na ruski veto u Savetu bezbednosti ako se postavi pitanje stolice u UN za Kosovo, on kaže da je to pitanje, pre svega, same Srbije i njene političke volje.

"Postoji banalan ali precizan izraz - Ne možemo da budemo više Srbi od samih Srba. Rusija hoće da podrži Srbiju u UN ako to bude neophodno. Više puta smo naglasili da Srbija ima našu punu podršku, ali ovde je važno tačno razumevati strategiju Beograda", kazao je on.

Čepurin ističe da se Rusija zalaže za rešenje situacije na KiM, uz poštovanje interesa Srba koji tamo žive i garanciju da će njihove kulturne vrednosti biti sačuvane.

"Inače, nemamo uticaj na tok sadašnjih pregovora, jer je zahtev prošle vlade bio da se oni odvijaju preko EU, a ne UN. Obratili su nam se s molbom da tu odluku podržimo i mi smo to učinili", naveo je on i dodao: "Primetili smo da se čitavu godinu vršio pritisak na Srbiju."

Istakavši da je to izbor same Srbije, on je rekao da Rusija "nema nikakve alergije prema EU".

Odgovarajući na pitanje jesu li ojačale veze Beograda i Moskve otkad je na vlasti nova politička garnitura u Srbiji, on je rekao da odnosi Moskve i Beograda vode "ubrzanju međusobne saradnje" na uzajamnu korist.

"Za razliku od prošle vlasti koja je Rusiju zvala kad drugog rešenja nije bilo, sada su primetna dva faktora: prvo - ti odnosi vode ubrzavanju naše međusobne saradnje, koja je u nekim oblastima sada u embrionalnom stanju, i drugo - uzajamna korist", kazao je on.

Čepurin je podsetio da su se predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić dva puta sastajali, u Moskvi i Sočiju, a da su Rusiju posetili premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Na pitanje kakav bi bio odgovor Rusije ako bi Srbija krenula ka NATO-u, on je kazao da je stav Rusije o tom pitanju jasan, istakavši da je Alijansa "atavizam prošlog veka" i da su "još sveže rane od NATO bombardovanja i smrti - i ne samo u Srbiji".

"Nikada neću razumeti i prihvatiti one koji zarad 30 srebrnjaka guraju zemlju u taj vojni savez čime izneveravaju elementarne ljudske vrednosti, urušavaju sećanje na žrtve. Srbija ima dugu tradiciju kao nesvrstana zemlja", rekao je Čepurin.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво