Prijateljstvo Srbije i Rumunije

Predsednici Vlade Srbije i Rumunije Ivica Dačić i Viktor Ponta složili se u Bukureštu da su dve zemlje veliki prijatelji i da je bitna podrška koju Rumunija daje Srbiji na evropskom putu.

Premijeri Srbije i Rumunije Ivica Dačić i Viktor Ponta složili su se u Bukureštu da su dve zemlje veliki prijatelji i da je bitna podrška koju Rumunija daje Srbiji na evropskom putu. Dačić je danas učestvovao na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma, značajnog regionalnog foruma saradnje i konsultovanja u oblasti unutrašnje bezbednosti.

Dačić je zahvalio Rumuniji na razumevanju kosovskog problema, a dvojica premijera su dogovorila da početkom 2014. godine održe zajedničku sednicu vlada Srbije i Rumunije. Dačić je predložio da toj sednici učestvuje i Bugarska.

Dačić i Ponta razgovarali su i o saradnji na projektima od interesa za obe zemlje, kao što je i strategija Dunava i neki "novi Đerdap".

Srpski premijer je istakao da prijatelji treba da diskutuju o postojećim problemima bez politizacije, "jer nema smisla da manjine iz Srbije i iz Rumunije budu problem".

On je ocenio da nije potrebno Brisel uključivati u rešavanje tog pitanja.

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je tom prilikom da pozdravlja "pragmatizam, smelost i inteligenciju vlade Srbije i sve što je učinila tokom pregovora Beograd-Priština".

Ponta je posle susreta sa Dačićem naveo da je mesto Srbije u Evropskoj uniji.

Na sastanku, koji je trajao pola sata više od predviđenog, razgovaralo se o saradnji na važnim ekonomskim projektima i o političkom dijalogu.

Ponta je istakao da visoko ocenjuje to što je Srbija učinila na evropskom putu i da će je Rumunija "do kraja, neumorno" podržavati.

Dodao je da na evropskom putu Srbija ima šta da nauči i iz grešaka i iz uspeha Rumunije.

Kako je saopšteno, Dačić će 26. novembra učestvovati u Bukureštu i na samitu 17 premijera, centralne i istočne Evrope i premijera Kine, na kojem će se razmatrati saradnja na značajnim projektima iz oblasti saobraćaja, infrastrukture, energetike i drugih oblasti uz kinesko finansiranje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво