Читај ми!

Regionalna saradnja za bezbednije granice

Srbija intenzivno usklađuje domaće propise sa standardima EU radi borbe protiv ilegalnih migracija, rekao premijer Ivica Dačić na forumu u Bukureštu. U prvih devet meseci ove godine, u Srbiji sprečeno ukupno 7.228 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Dačić istakao važnost regionalne saradnje za jačanje regionalne bezbednosti i sprečavanje prekograničnog kriminala.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je na ministarskoj konferenciji zemalja Salcburškog foruma da je, u prvih devet meseci ove godine, u Srbiji sprečeno ukupno 7.228 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice, od čega 6.620 na zelenoj liniji i 608 na graničnim prelazima.

Ministar Dačić je u Bukureštu precizirao da to u poređenju s istim periodom prošle godine, kada je sprečeno ukupno 8.792, čini pad za 31 odsto.

Prema njegovim rečima, najveći broj ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji sprečen je na granici sa Republikom Makedonijom i to 4.401, što čini 66 odsto od ukupnog broja sprečenih ilegalnih prelazaka.

On je dodao da je, kada su u pitanju izlazne tačke, najveći pritisak zabeležen na srpsko-mađarskoj i srpsko-hrvatskoj granici.

"Na delu državne granice sa Mađarskom registrovan je porast broja sprečenih ilegalnih prelazaka na zelenoj liniji za čak 51 odsto, dok je na delu državne granice sa Hrvatskom zabeležen višestruki pad u odnosu na isti period prethodne godine", precizirao je Dačić.

On je objasnio da su, u poređenju s prethodnim godinama, u ovoj godini aktivirane još dve nove rute ilegalne migracije koje vode iz pravca Republike Bugarske i Crne Gore, gde je zabeležen višestruki porast broja otkrivenih ilegalnih prelazaka iz tog pravca.

Podsetivši da se Srbija suočava sa pojačanim pritiskom ilegalne migracije, počev od 2009. godine, Dačić je ukazao na to da je teritorija Republike Srbije i dalje jedna od tranzitnih pravaca kojim državljani Pakistana, Avganistana, Sirije, Alžira, Somalije pokušavaju da na nezakonit način pređu u neku od razvijenih zemalja evropskog kontinenta. 

Srbija, kako je objasnio Dačić, intenzivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa standardima i propisima EU radi efikasnog suprotstavljanja ilegalnim migracijama.

Znatna pažnja posvećuje se i regionalnoj i međunarodnoj saradnji radi jačanja bezbednosti granica i uspešnog suzbijanja prekograničnog kriminala, dodao je Dačić.

On je naveo da se problem ilegalnih migracija, krijumčarenje ljudi i pojave velikog broja ilegalnih migranata ne može odvojiti od problema trgovine ljudima i njihove ugroženosti od različitih oblika eksploatacije - seksualne, radne, prinuda na vršenje krivičnih dela, kao i od drugih oblika eksploatacije.

Prevencija trgovine ljudima je i dalje jedan od glavnih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, naglasio je Dačić i istakao da je na tom polju urađeno puno.

Zahvalivši se zemljama članicama i partnerima Salcburškog foruma na podršci u procesu evropskih integracija, premijer i ministar unutrašnjih poslova Dačić istakao je da će cilj Srbije i u ovoj godini biti nastavak pozitivne dinamike i uspešne politike u realizaciji najvažnijeg strateškog prioriteta - pregovora o članstvu u EU.

Pre početka Salcburškog foruma, potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti unutrašnje kontrole između republika Srbije i Bugarske i Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво