Читај ми!

Josipović: Zatvorimo stranice sukoba

Srbija i Hrvatska moraju da obnove međusobno poverenje i zatvore istorijske stranice sukoba u ime bolje budućnosti, poručio predsednik Hrvatske Ivo Josipović u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta. Josipović obećao pomoć Srbiji i drugim zemljama u regionu na putu ka EU.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, poručio je da dve države i naroda moraju da, u ime bolje budućnosti, obnove međusobno poverenje i zatvore istorijske stranice sukoba.

Josipović je istakao da je i činjenica da je prvi predsednik Hrvatske koji govori pred Skupštinom Srbije dokaz da su dve države došle do tačke političkog sazrevanja i da su spremne da zatvore stranice sukoba i otvore eru prijateljstva.

Prema njegovim rečima, dve zemlje nemaju drugog izbora nego da sarađuju u interesu svojih građana i da bez toga neće biti moguće da rešenje teških pitanja.

Hrvatski predsednik je upozorio da se Hrvatska i Srbija ne smeju iscrpljivati stalnim gledanjem unazad i ne smeju biti taoci onih grupa koje žive od sukoba.

Kao jedan od prioriteta, Josipović je pomenuo rešenje pitanja nestalih u ratnim sukobima devedesetih, kojih ima 1689.

"Stalno se vraćajući na otvorena pitanja, bez da ih zatvaramo, gubimo osećaj za realnost", upozorio je Josipović, poručujući da je, uz svo poštovanje prema prošlosti, obostrana obaveza dve države da se bave današnjicom i budućnošću svojih građana.

Naglasio važnost uspostavljanja međusobnog poverenja i saradnje i citirao reči pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, navodeći da "život ne može da čeka".

"Kada sam bio mlad, vozom se od Beograda do Zagreba putovalo četiri sata, a danas je potrebno sedam sati. Ta razdaljina se u Evropi prolazi za sat i po. Izgubili smo dve generacije napretka i sada to moramo nadoknaditi", ispričao je Josipović.

"Hrvatska će pomoći Srbiji na putu ka EU"

Hrvatski predsednik je obećao pomoć Srbiji i drugim zemljama u regionu na putu ka EU.

Prema njegovim rečima, Srbiju čeka veliki napor pri ostvarenju evropskih ambicija, standardi su jasni, ali mora postojati posvećenost Evropske unije procesu proširenja na pošten i transparentan način.

"Fraze da 'idemo u Evropu' ili da se 'vraćamo Evropi' ne znače puno. Puno znače vrednosti koje prihvatamo na tom putu... na kome je potrebno puno više discipline, strateškog razmišljanja i planiranja", ocenio je on.

Josipović je rekao da je Hrvatska nakon godina napornog i zahtevnog pregovaranja postala članica EU, da je bilo teško, ali da se isplatilo.

"Uprkos sadašnjim ekonomskim teškoćama, siguran sam da je Hrvatska kroz proces pregovara postala bolje društvo", rekao je Josipović.

Josipović je rekao da region zaslužuje više samosvesti, vere u svoje kapacitete i znanja, ali da zahteva i puno više discipline, fokusa i strateškog razmišljanja i planiranja.

Hrvatski predsednik prethodno se sastao sa državnim vrhom Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво