Читај ми!

Poslanici o odnosima sa Hrvatskom

Neophodno je rešavati višegodišnje ključne probleme između Srbije i Hrvatske poput problema prognanih, povratnika i tužbi koje su dve zemlje podnele zbog ratnih zločina, ocenjuju poslanici Skupštine Srbije.

Većina poslanika vladajućih i opozicionih stranaka u Skupštini Srbije smatraju da su odnosi sa Hrvatskom dobri, da ih treba unaprediti, ali i da se moraju rešavati višegodišnji ključni problemi između dve zemlje poput problema prognanih, povratnika i tužbi koje su dve zemlje podnele međusobno zbog ratnih zločina.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić, međutim, smatra da su odnosi Srbije i Hrvatske u dugotrajnom procesu pomirenja i da "kako su stvari krenule, idu na uštrb Srbije".

"Ne vidim razlog zbog kojeg je Josipović danas pozvan da govori u Skupštini Srbije, pogotovo što goruća pitanja nisu rešena", kazala je Sanda Rašković Ivić novinarima u parlamentu.

Rašković Ivić je dodala i da tužbe za genocid između Srbije i Hrvatske ne bi stavljala u položaj pariteta, što se, prema njenoj oceni, radi u Hrvatskoj, jer je mnogo više žrtava sa srpske strane.

Poslanica Nove Srbija Dubravka Filipovski rekla je da očekuje da će susreti zvaničnika Srbije i Hrvatske biti prilika da se reše problem izbeglih, pitanja ćiriličnih tabli, kao i da se precizira da li će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije ili ne.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su dobri, a mogu biti još bolji i iskreniji nego do sad", rekla je ona i dodala da je važno unaprediti i ekonomsku saradnju.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske na zadovoljavajućem nivou i da se poboljšavaju u poslednje vreme.

Poslanik na listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Srbije Miodrag Linta je ocenio da odnosi Srbije i Hrvatske nisu kakvi bi trebali da budu.

Linta je naveo da se Srbija zalaže za odnose punog poštovanja i iskrenog pomirenja.

"Sa današnjih sastanaka treba poručiti da vlade Srbije i Hrvatske treba da sednu za sto i reše ključne probleme", istakao je Linta i naveo da se ti problemi odnose na 100.000 prognanih Srba iz Hrvatske, povratnike, nestale osobe, granice i drugo.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske godinama unazad sve bolji, ali da se ne rešava osnovni problem.

"Dobro je da su učestalije posete visokih zvaničnika, ali pitanja ostaju nerešena", dodao je Stefanović.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković smatra da će poseta Josipovića Beogradu značajno doprineti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Čolaković očekuje da će dve zemlje međusobno povući tužbe, kao i da će biti rešeni problem 24.000 hrvatskih penzionera, koji žive u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво