Читај ми!

Srpsko-hrvatski susret na vrhu

Posle svečanog dočeka, predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović razgovarali u četiri oka u Palati Srbija. Teme razgovora nasleđeni problemi, među kojima su penzije za izbegle Srbe, prava manjina, nestali, ratni zločini, kao i problem ćirilice u Vukovaru.

12.15 - Rešavanje problema 1.689 osoba nestalih u ratnim sukobima pretpostavka rešavanja odnosa između Zagreba i Beograda, rekao Ivo Josipović. 

12.10 - Povlačenjem međusobnih tužbi za genocid ustanovio bi se potpuni mir između dve države, rekao Tomislav Nikolić, posle sastanka sa Josipovićem.

12.00 - Obraćanje medijima predsednika Nikolića i Josipovića. 

11.45 - Potpisan sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

10.45 - Posle susreta dvojice predsednika, počeo sastanak državnih delegacija Srbije i Hrvatske.

10.15 - Počeli razgovori predsednika Tomislava Nikolića i Iva Josipovića. 

10.00 - Predsednika Hrvatske Iva Josipovića ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dočekao je uz najviše državne počasti hrvatskog predsednika Iva Jospovića, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, dvojica predsednika su razgovarala u četiri oka. 

Predsednicima su se zatim pridružile državne delegacije, a potom je, u prisustvu predsednika, usledilo potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Sa gostom iz Zagreba razgovaraće i premijer Ivica Dačić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, a planirano je da se on obrati i poslanicima Skupštine Srbije. Tokom posete Srbiji, koju je započeo odlaskom na 45. Bemus, predsednik Hrvatske sastaće se i sa predstavnicima izbegličkih udruženja i hrvatskom nacionalnom manjinom u Tavankutu kraj Subotice.

Dolazak hrvatskog predsednika u Srbiju je prvi zvanični susret od kada je predsednik Nikolić izabran na tu funkciju pre 16 meseci. U međuvremenu, ionako nagomilani problemi u odnosima dve države, samo su se povećavali.

Nasleđeni problemi su: granica na Dunavu, penzije za izbegle Srbe, prava manjina, nestali, ratni zločini, tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, dok su se u poslednjih godinu dana pojavili i novi problemi, kao što je problem ćirilice u Vukovaru.

Jedan od tih problema, sudeći prema najavama iz Zagreba, neće biti tema razgovora. Povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije može doći na dnevni red tek posle rešavanja pitanja nestalih, vraćanja umetničkih dela i suđenja za ratne zločine, saopštilo je Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske.

Uoči susreta dvojice predsednika, savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković kaže da će se to pitanje ipak naći na dnevnom redu. Naši zvaničnici kažu da su za Srbiju važni što bolji odnosi sa Hrvatskom, baš da bi se otvorena pitanja rešila što pre.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić kaže da je potrebno da iskreno i bez dlake na jeziku govorimo o problemima iz prošlosti i da ohrabrimo sve odgovorne da mnogo energičnije počnu da se bave problemima koji se tiču stotina hiljada ljudi u regionu. I u Zagrebu imaju slične želje, a očekivanja su u granicama realnog.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво