Читај ми!

Očekivanja od Josipovićeve posete

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović tokom sutrašnje posete otvoriće brojne teme koje već 18 godina opterećuju međusobne odnose, rekao za RTS spoljnopolitički komentator Nenad Radičević. Međutim, rešavanje problema je ipak na vladama dve zemlje, smatra Radičević.

Spoljnopolitički komentator Nenad Radičević rekao je da očekuje da će tokom sutrašnje posete hrpstskog predsednika Ive Josipovića, dvojica predsednika otvoriti brojne teme koje već 18 godina opterećuju odnose Srbije i Hrvatske.

Međutim, kako je rekao nije siguran da će uspeti da reše te probleme imajući u vidu da je većinska izvršna vlast u rukama dve vlade.

Radičević očekuje da će biti reči o sukcesiji sa srpske strane, odnosno povraćaju imovine, koji su građani Srbije i srpske firme imali u Hrvatskoj, dok će druga strana pokušati da isposluje svoje trgovinske interese. Tu se pre svega misli na izvoz hrvatskih duvanskih proizvoda u Srbiju.

Ulaskom Hrvstske u EU Srbija je malo u težoj poziciji nego 1. jula, brojni proble moraju da se rešavaju ne u bilateralnim odnosima već u razgovoru sa svim članicama EU, rekao je Radičević.

Prema njegovim rečima, verovatno će Srbija popustiti kada je reč o duvanu, ali će pokušati da isposluje bolje kvote za šećer.

Govoreći o tužbama za genocid, Radičević je rekao da je povlačenje tužbi jedino realno rešenje, ali Josipović ne želi o tome javno da govori i zbog zategnutih odnosa sa Vladom Hrvatske.

Kako je rekao, razlog tome je između ostalog i problem sa ćirilicom i razbijanja ćiriličnih tabli. Premijer Milanović je te incidente osudio, dok je Josipović imao pomirljiv stav po tom pitanju, kaže Radičević i dodaje da je Josipović predložio da se postavljanje tabli odloži za neko vreme.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji izjavili su da postoji problem sa ćirilicom i u Vojvodini gde njihova deca moraju da uče iz knjiga na ćirilici. Radičević kaže da je to očekivani potez predstavnika nacionalne manjine uoči dolaska predsednika.

Prema njegovim rečima, iako je Hrvatska u EU u Srbiji su prava manjina na višem nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво