Trijumf naprednjaka u Vrbasu

Lista oko Srpske napredne stranke osvojila 40,24 odsto glasova (18 mandata), saopšteno u Opštinskoj izbornoj komisiji. Koalicija oko SPS-a dobila 24,26 odsto glasova (10 mandata), a 18,26 odsto glasova pripalo DS-u (8 mandata). Izlaznost rekordna - 63 odsto. SNS napravio neverovatan preokret, ocenio lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

14.00 - U 19 časova biće održana sednica Opštinske izborne komisije na kojoj će zvanično biti objavljeni rezultati izbora i dodeljeni mandati. 

02.15 - Naprednjaci osvojili 18 mandata (40,24%), SPS 10 (24,26%), a DS 8 mandata (18,26%), rečeno specijalnom izveštaču RTS-a u Opštinskoj izbornoj komisiji. 

23.21 - Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić čestitao je SPS-u u Vrbasu izvanredan rezultat na lokalnim izborima, kao i građanima koji, kako je rekao, veruju u ispravnost politike koju vodi SPS.

22.05 - SNS osvojio 40 odsto glasova na izborima u Vrbasu, rekao lider naprednjaka Aleksandar Vučić, koji se zahvalio građanima Vrbasa na, kako je rekao, neverovatnom preokretu. Vučić je podsetio da je SNS na izborima 2009. bio ubedljivo treći sa 13 odsto.

Prema  podacima Opštinske izborne komisije sa svih 36 biračkih mesta, na lokalnim izborima u Vrbasu lista Aleksandar Vučić - SNS osvojila je 40,24 odsto glasova. Koalicija Ivica Dačić - SPS - PUPS - JS - SVM - Udruženje Krajišnika dobila je 24,26 odsto glasova, a lista Demokratska stranka - dr Bojan Pajtić dobila je 18,26 odsto.

Ostalih pet izbornih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Vrbasu, nisu prešle cenzus. Izlaznost je bila 63 odsto, za razliku od prethodnih izbora, 2009. godine, kada je na birališta izašlo 56,31 odsto glasača.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da su naprednjaci osvojili 40 odsto glasova i zahvalio se Vrbašanima na "neverovatnom preokretu".

"Želim u ime SNS-a i svoje lično ime da se zahvalim građanima Vrbasa na neverovatnom preokretu, na podršci koju su dali listi koju predvodi SNS, Bratislavu Kažiću, stranci, politici koju vodimo", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je SNS na prethodnim izborima u Vrbasu osvojio 13 odsto glasova i zauzeo, kako je rekao, ubedljivu treću poziciju, dok je prvi bio DS, a drugi SPS.

Upitan ko su potencijalni partneri SNS-a u tom gradu, Vučić je rekao da je moguće da im niko neće biti potreban, ukazujući da je ta stranka osvojila 18 od 36 mandata.

"Da li ćemo imati apsolutnu većinu ili će nam faliti jedan odbornik, mislim da je to pitanje tehničko, ne suštinsko", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, SNS je odneo pobedu u trenutku kada se sprovode teške i nepopularne mere.

"Pokazali smo da građani i pored teških odluka koje smo doneli vole poštenje, istinu i odgovornost", rekao je Vučić.

Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić čestitao je SPS-u u Vrbasu na izvanrednom rezultatu na lokalnim izborima, kao i građanima koji, kako je rekao, veruju u ispravnost politike koju vodi SPS.

"Naša koalicija je osvojila za trećinu bolji rezultat nego na prošlim izborima i još jednom potvrdila da je druga po snazi politička grupacija u Srbiji", rekao je Dačić Tanjugu.

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je da uspeh stranaka vladine koalicije na lokalnim izborima u Vrbasu pokazuje da Vlada Srbije uživa punu podršku građana.

"Današnji rezultati govore da bi bilo prirodno i logično da se buduća vlast formira po ugledu na vladinu koaliciju", rekao je Bajatović, objasnivši da su izbori u Vrbasu realan pokazatelj političkog odnosa snaga u Srbiji.

Komentarišući izjavu Bojana Pajtića da su glasovi u Vrbasu kupovani i da su izbori protekli u napetoj atmosferi, Bajatović je rekao da nema takvih saznanja, ali da misli da je bilo izvesnih tenzija što je, kako je ocenio, i normalno u izbornom danu.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić prethodno je izjavio da su u Vrbasu na opštinskim izborima kupovani glasovi po ceni od pet do osam hiljada dinara.

Pajtić je novinarima rekao da će DS podneti prijavu protiv NN lica, i dodao da DS ima svedoke.

"Izbori u Vrbasu protekli su u atmosferi nasilja i prebijanja naših aktivista, kao i ispitivanja Gorana Ješića od strane policije, jer se usudio da kaže da u mleku ima nedozvoljen procenat aflatoksina", rekao je Pajtić.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas čestitao je svim građanima Vrbasa koji su imali hrabrosti da, "u nemogućim uslovima koji su vladali u Vrbasu, izađu i glasaju za Demokratsku stranku".

"Rezultat od preko 18 odsto glasova pokazuje da DS zaista jeste jedina alternativa svemu lošem što se u Srbiji dešava, jer smo prethodna dva meseca bili svedoci jedne od najstrašnijih kampanja i antikampanja u istoriji nove demokratske Srbije", rekao je Đilas u obraćanju medijima.

Inače, za mesta u gradskom parlamentu Vrbasa borilo se osam izbornih lista.

Na izborima za odbornike u Skupštini opštine Vrbas učestvovali su kandidati na izbornim listama: "Demokratska stranka - Dr Bojan Pajtić", "Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka (SNS, NS, Pokret socijalista, SDPS, SPO, Rusinska demokratska stranka)", "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija - Savez vojvođanskih Mađara - Udruženje Krajišnika".

Kandidat koalicije sa SNS-om na čelu za gradonačelnika Vrbasa i nosilac liste je Bratislav Kažić. 

Građani su glasali i za liste: "Liberalno-demokratska partija - Liga socijaldemokrata Vojvodine", "Grupa građana Svi zajedno - Socijaldemokratski savez - Bransilav Petrović", "Demokratska stranka Srbije - Asocijacija mladih Vrbas - Dr Vojislav Koštunica", "Srpska radikalna stranka - Dr Vojsilav Šešelj", "Grupa građana Dveri - Za život Vrbasa - Ivan B. Kostić".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво