Читај ми!

Dačić: Jug Srbije prioritet u razvoju države

Prioritet u razvoju države treba da ima jug Srbije zbog opasnosti od odlaska stanovništva s tog područja, rekao premijer Srbije Ivica Dačić. Premijer kaže i da očekuje dobre vesti u procesu evrointegracija Srbije. Dačić krajem sledeće sedmice na Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da jug Srbije treba da ima prioritet u razvoju države zbog opasnosti od odlaska stanovništva s tog područja, istakavši da će sledećeg meseca u Leskovcu biti održan sastanak članova Vlade i predstavnika juga Srbije. Povodom optužbi koje je uputio Jonuz Musliu, Dačić kaže da niko ne može da ucenjuje Srbiju.

Dačić je na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj je zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Davenportom uručio ključeve stanova za 15 interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima, ukazao na geostrateški značaj juga Srbije i na svu opasnost od odlaska stanovništva s tog prostora.

"Jug Srbije bi mogao da se puni predstavnicima drugih naroda koji bi kroz 100 godina, na primer, mogli ovaj deo Srbije da proglase svojom istorijskom teritorijom", upozorio je Dačić.

On je rekao da je nezaposlenost na jugu Srbije najveća i da je u nekim opštinama nezaposlenih i više od 50 odsto, ocenivši da rešavanje pitanja izbeglih i raseljenih nedopustivo dugo traje.

On je rekao da naročito sporo ide povratak na Kosovo i Metohiju i da se tamo vratilo tek oko 4.000 raseljenih osoba.

Premijer Srbije je istakao da u Srbiji ranije vlade nisu htele da se bave teškim problemima, poput pitanja Kosova i Metohije i ekonomske situacije u zemlji.

"Niko nije hteo da sprovodi nepopularne mere. Ova vlada je preuzela rizik za budućnost Srbije stavljajući na dnevni red teška pitanja. Ako to ne uradimo danas, moramo znati šta će nam se dogoditi sutra", poručio je Dačić.

Na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj su predstavnici te opštine uručivali Oktobarske nagrade, premijeru Srbije dodeljena je povelja za razvoj te opštine i na angažovanu u otklanjanju posledica poplava.

Iako siromašna, opština Gadžin Han dala je besplatno zemljište za zgradu u koju su se uselilo 15 porodica, čiju su izgradnju i opremanje finansirali Evropska unija i UNHCR iznosom od 260.000 evra.

"Očekujemo dobre vesti iz EU"

Govoreći o evropskim integracijama, premijer Dačić je rekao da je želja Srbije da pregovori o priključenju EU počnu što pre i da Srbija očekuje dobre vesti.

Dačić je podsetio da tokom naredne nedelje treba da bude obelodanjen izveštaj o napretku Srbije, a da će 21. oktobra u Luksemburgu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Očekujemo da u decembru bude usvojen pozitivan zaključak i, kako je ranije najavljeno, da najkasnije do kraja januara 2014. godine bude održana prva međuvladina konferencija", rekao je Dačić novinarima.

Dačić je obelodanio da je ideja bila da u slučaju pozitivnog mišljenja, međuvladina konferencija bude održana u decembru do katoličkog Božića, dok Evropskoj uniji predsedava Litvanija.

On je rekao da se, između ostalog, zato Litvanija poslednjih dana dovodila u vezi sa čestim službenim putovanjima.

Rešavanje pitanja subvencija

Premijer je rekao da će država verovatno morati subvencije da daje tamo gde postoji državni interes, odnosno gde nema komercijalnog interesa da neko kupi to preduzeće, ali da će se pitanje subvencija javnim preduzećima rešavati kako se Srbija bude približavala EU.

Dačić je ukazao da u EU postoje jasni propisi šta je dozvoljeno, a šta nije.

"U sadašnjim uslovima i u ovom prelaznom periodu treba se polako oslobađati toga da država bude vlasnik u preduzećima", rekao je Dačić.

On je podsetio i da je najavljena reforma državne uprave i javnih službi i da treba videti koliko ljudi tu treba da radi. "Alternativa tome je da sve propadne", rekao je Dačić i dodao da su mere upravo zato donete.

"Zato je to neko morao da uradi. Do sada niko nije imao hrabrosti za to, a ove vlada je imala", istakao je Dačić i napomenuo da reforma državne uprave i javnih službi podrazumeva i lokalni nivo.

Premijer je rekao i da smatra da članovi Vlade ne treba da primaju naknadu za rad u upravnim i nadzornim odborima.

Dačić je napomenuo da je bio član odbora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i da pet godina nije hteo da uzme ni dinara, a da su ga "neki savetovali da uzme novac i da deli ljudima".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво