Читај ми!

URS o privatizaciji Štedionice

Nacionalna štedionica jeste postala privatna banka, ali nije istina da je za to odgovoran Dinkić, jer je za odluke o državnom vlasništvu i udelima u bankama ovlašćena jedino Vlada Srbije, saopštio URS povodom pisanja medija.

Ujedinjeni regioni Srbije objavili su niz činjenica u vezi sa poslovanjem Nacionalne štedionice, povodom citiranja delova izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u medijskim tekstovima o saslušanju lidera te stranke Mlađana Dinkića.

Ta stranka ističe da je činjenica da je Nacionalna štedionica postala privatna banka, ali nije istina da je za to odgovoran Dinkić, jer je za odluke o državnom vlasništvu i udelima u bankama ovlašćena jedino Vlada Srbije.

URS navodi da je do kraja Dinkićevog mandata na mestu guvernera NBJ, Vlada imala indirektno većinsko vlasništvo u Nacionalnoj štedionici od 60 odsto, a da je u junu 2002. godine, s obzirom na to da nijedan od postojećih akcionara, pa ni država, nije iskoristio pravo preče kupovine, ta banka dobila četiri privatna vlasnika.

U septembru 2003. godine, mesec dana nakon Dinkićeve smene s mesta guvernera, udeo države u vlasništvu Štedionice sveo se na 10 odsto i to tako što je Vlada Srbije propustila da učestvuje u dokapitalizaciji Nacionalne štedionice i iskoristi pravo preče kupovine.

Dinkić je, kako se podseća, 2004. godine u ulozi ministra finansija, dao predlog državi da se deo nekretnina koji je koristila Nacionalna štedionica pretvori u ulog države u ovoj banci.

Ta stranka ističe da je jedna od najvećih zabluda Saveta za borbu protiv korupcije da je Nacionalna štedionica ekskluzivan posao isplate stare devizne štednje dobila bez tendera, jer stečaj banaka se nigde u svetu ne može unapred najaviti, jer bi svaki nagoveštaj propasti neke banke uznemirio čitav bankarski sistem i doveo do panike među štedišama i zato se isplatne banke ne određuju tenderom.

URS navodi da je prodajom državnog udela u Nacionalnoj štedionici banci EFG postignuta cena od 38 miliona evra (uključujući i dobijene donacije), što je 7,5 puta više od ukupnih ulaganja koja je država izvršila od osnivanja banke do njene privatizacije - ukupan državni ulog u novcu iznosio je svega 1,2 miliona evra, a ulog u nekretninama dodatnih 3,9 miliona evra, što ukupno iznosi samo 5,1 milion evra.

Na ovaj način, država je višestruko zaradila, zbog čega ovaj slučaj predstavlja zapravo jednu od najuspešnijih privatizacija u bankarskom sektoru Srbije, navode u Dinkićevoj stranci.

"Činjenica je i da je reforma i modernizacija bankarskog sistema Srbije od strane Svetske banke, između ostalog i zbog isplate stare devizne štednje u tako kratkom roku i vraćanja poverenja građana u banke, proglašena kao najuspešnije sprovedena u čitavoj centralnoj i istočnoj Evropi, a Mlađan Dinkić kao ključni nosilac ove reforme dobio priznanje - ministar finansija godine u svetu za 2006. od prestižnog britanskog magazina Juromani", podsećaju u URS-u.

Lider URS-a Dinkić juče je, na saslušanju u Upravi kriminalističke policije, više od četiri sata odgovarao na pitanja policije o poslovanju Nacionalne štedionice , a po završetku saslušanja poručio je da mu je savest apsolutno čista.

Dinkić je rekao novinarima da je četiri sata davao iskaz u svojstvu građanina i svedoka, jer je u vreme reforme bankarskog sistema bio guverner Narodne banke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво