Читај ми!

Odalović: Što pre razrešiti sporna pitanja

Neophodno je što pre razrešiti pitanja koja utiču na regularnost lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, kaže generalni sekretar Vlade Veljko Odalović. Bahato ponašanje kosovskih institucija i odluka da se premijeru zabrani dolazak u Štrpce najdirektnija je opstrukcija sprovođenja izbora, ocenio je Odalović.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović kaže, povodom trilateralnog susreta u Briselu, da je neophodno da se pitanja, koja u ovom trenutku znatno utiču na regularnost lokalnih izbora na Kosovu, što je moguće brže razreše.

Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da teku rokovi i da se bliži 3. novembar, kada bi trebalo da budu održani lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, a mnogo toga što je Priština preuzela kao obavezu do sada nije uradila.

Skandalozna je zabrana Prištine o odlasku na Kosovo premijera Dačića, koji je jedan od potpisnika Briselskog sporazuma i zagovornik da se Srbi putem lokalnih institucija na određen način integrišu u kosovsko društvo i da se Srbi podrže da izađu na izbore, rekao je Odalović.

Odalović očekuje da se razreši pitanje Centralne izborne komisije, jer je obaveza Prištine da predstavnik Srba bude u toj komisiji, koja sada sve drži u svojim rukama, najdirektnije kreira buduće izbore i može znatno da utiče na njihovu regularnost, odnosno neregularnost.

"Samovolja i bahato ponašanje kosovskih institucija i njihova odluka da se premijeru zabrani dolazak u Štrpce najdirektnija je opstrukcija sprovođenja izbora", ocenio je Odalović i dodao da je "Srbija time što je htela da bude prisutna u oličenju premijera htela da pošalje najjasniju poruku da podržava izbore".

Odalović je rekao da su izbori ključna tačka Briselskog sporazuma i ukoliko se izbori sprovedu onako kako je dogovoreno, Srbi treba da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike i da se stvori zajednica srpskih opština.

"Nijedna obaveza koju je Srbija preuzela iz Briselskog sporazuma nije ostala nerealizovana", naglasio je Odalović.

Bez razloga za parlamentarne izbore

Odalović ne vidi nijedan razlog za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji u trenutku kada se čine ogromni napori u Vladi da se napravi budžet koji bi trebalo da omogući funkcionisanje države u narednim godinama.

Loše stanje je zatečeno i ogromna rupa u budžetu koju je potrebno popuniti, kaže Odalović i napominje da je upravo sada trenutak za realan budžet.

Budžet ima prihodnu i rashodnu stranu, podseća generelani sekretar Vlade i objašnjava da se rashodna strana mora praviti na osnovu onoga što se ima, da bi se znalo šta se može potrošiti.

Govoreći o mogućnosti solidarnog poreza, Odalović je naveo da, ukoliko bi se on uveo, iz njega bi mogli da se servisiraju određeni javni troškovi u zdravstvu, prosveti ili socijali.

Odalović je upozorio da će biti bolnih rezova i da "teret treba da podnesemo svi zajedno", i dodao da, kada je reč o platama, javnom sektoru, javnim preduzećima i agencijama, i oni moraju da budu obuhvaćeni tim merama.

Kako je primetio, mnoge agencije su se preuzimanjem dela državnog posla "otrgle" i "postoje same za sebe", što je jedna od loših tekovina koje je nametnula međunarodna zajednica, u želji da budu prepisani modeli iz zemalja u kojima ti sistemi postoje, a koje su drugačije uređene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво