Читај ми!

Počela kampanja za kosovske izbore

Zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore na Kosovu. Na izborima učestvuju 103 politička subjekata, od kojih je 31 iz redova srpske zajednice. Predstavnici srpskih političkih partija, građanskih inicijativa i samostalnih kandidata spremno dočekali početak kampanje.

Političke partije, građanske incijative i nezavisni kandidati danas zvanično počeli predizbornu kampanju za lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

Za predsednike opština na Kosovu prijavila su se 224 kandidata, a za odbornike skupština opština 7.740 kandidata.

Na izborima učestvuju 103 politička subjekata, od kojih je 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, dva iz aškalijske zajednice, dva iz romske, jedan iz egipćanske i jedan iz hrvatske zajednice.

Najveće političke stranke kosovskih Albanaca predizbornu kampanju počinju danas.

Demokratska partija Kosova kampanju počinje u Prizrenu, Dragašu i u Suvoj Reci, dok Demokratski savez Kosova kampanju počinje u Prištini. Alijansa za budućnost Kosova u Prištini i Istoku, a Alijansa novo Kosovo u Đakovici.

Pokret Samoopredeljenje danas ima tri predizborna skupa u Prištini, Mitrovici i Uroševcu, dok Partija pravde kampanju počinje u Gnjilanu.

Predizborna kampanja se završava 1. novembra u ponoć, a 2. novembar je dan predizborne tišine.

Srpski predstavnici spremni za izbore

Predstavnici srpskih političkih partija, građanskih inicijativa i samostalnih kandidata spremno su dočekali početak izborne kampanje.

Nosilac izborne liste Građanska inicijativa "Srpska", koju podržava Vlada Srbije, Bratislav Kostić rekao je za Betu da su predstavnici Srpske obavili sve pripreme za kampanju i predstojeće lokalne izbore na celom Kosovu.

"Srpska" za sutra u Štrpcu sprema veliki predizborni miting, rekao je Kostić i ukazao na to da svi kandidati sa te liste očekuju pobedu.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, stranke koja je koalicioni partenr partije na čijem čelu je premijer Kosova Hašim Tači, rekao je za Betu da je ta partija izbornom kampanjom već pokazala da je najorganizovanija politička partija kosovskih Srba.

Poslanik u Skupštini Kosova Goran Marinković, član Građanske inicijative "Savez kosovskih Srba", rekao je za Betu da su članovi i pristalice ove građanske inicijative danas počeli pobedničku kampanju tako što su u koloni sa oko 700 automobila obišli svih 18 sela gračaničke opštine i samu Gračanicu.

U Gračanici se večeras održava prvi predizborni skup članova i simpatizera Građanske inicijative "Zajednica kosovskih Srba" na čijoj je izbornoj listi kandidat za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović, koji je i aktuelni gradonačelnik te opštine.

Predsednik Socijademokratske partije Saša Đokić rekao je za agenciju Beta da su članovi i simpatizeri te stranke učestvovali danas u vožnji automobila u Gračanici, kao što će učestvovati i u svim drugim predizbornim događajima zajedno sa koalicionim parnerom Građanskom inicijativom "Savez kosovskih Srba".

Građanska inicijativa "Srpska", "Samostalna liberalna stranka" i "Socijademokratska partija" imaju svoje izborne liste i u onim kosovskim sredinama u kojima Srbi ne čine većinu.

Sutra je u Štrpce, na miting Građanske inicijative "Srpska" koju podržava Vlada Srbije, trebalo da dođe i premijer Srbije Ivica Dačić, ali su kosovske vlasti juče donele odluku o zabrani ulaska zvaničnicima iz Srbije dok traje kampanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво