Читај ми!

Koštunica: Odbraniti Srbiju od samouništenja

Neizlaskom na lokalne izbore Srbi sa Kosova bi vlastima u Srbiji poslali poruku da se uzalud odriče svog naroda, kaže lider DSS-a Vojislav Koštunica. Time bi se i sama Srbija odbranila od pretećih samouništenja, kaže Koštunica.

Predsednik Demokratske Stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je da bi srpski narod neizlaskom na lokalne izbore na Kosovu poslao jasnu poruku sadašnjoj, ali i svakoj budućoj vlasti u Srbiji, da se uzalud odriče svog naroda, "jer se narod nikada neće odreći Srbije".

Na skupu "Protiv lažnih izbora na Kosovu i Metohiji" u Centru Sava, Koštunica je rekao da izlazak na ove izbore 3. novembra u suštini znači priznavanje lažne države Kosovo, kao što neodazivanje glasanju "znači da je narod odlučio da pripada svojoj Srbiji".

Kako kaže lider DSS-a, "lažni" izbori 3. novembra predstavljaju "odsudni, ako ne i završni čin u pokušaju da se otme Kosovo od Srbije". Glavni saučesnik i pomagač u tom cilj je, ističe, sadašnja vlast.

"Zato je neizlazak na ove izbore od sudbonosnog značaja za srpski narod i Srbiju", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, ovaj skup upriličen je kako bi se pružila iskrena podrška srpskom narodu na Kosovu koji ne pristaje da se potčini "separatističkoj albanskoj vlasti i koji brani neprikosnoveno i istorijsko pravo da Kosovo i Metohija pripadaju Srbiji".

Koštunica je rekao da je u "temeljima tih izbora bombardovanje Srbije, nasilje, nepravo i sila", dok su na suprotnoj strani međunarodno pravo, Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Povelja UN i Ustavu Srbije.

"Izlaskom ili neizlaskom na izbore svaki pojedinac odgovara na pitanje da li hoće da pripada lažnoj državi Kosovo ili svojoj Srbiji", rekao je Koštunica i dodao da se neizlaskom na kosovske lokalne izvore brani i sama Srbija od "pretećih samouništenja".

Akademik Matija Bećković naveo je da je ovo prvi slučaj da jedna država u 21. veku primorava svoje građane da izađe na izbore druge države koju sama ne priznaje.

"Primorava ih da uđu u žicu kako bi bili slobodniji, da se odreknu svoje zemlje da bi im bilo bolje u tuđoj, da odu u tamnice kako bi se lakše borili za svoja prava i slobode", rekao je Bećković i ocenio da su ti izbori protivustavni.

Poslanik DSS sa Kosova Marko Jakšić ocenio je da su lokalni izbori na Kosovu najveća "nacionalna bruka i sramota Srbije" i dodao da će raseljeni Srbi sa Kosova, ako budu glasali na tim izborima, glasati da se nikada ne vrate na Kosovo.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи