Dačić: Važno razumevanje sa Grčkom

Srbija u potpunosti podržava, razume i na strani je grčkih nacionalnih interesa, rekao je premijer Ivica Dačić posle susreta sa grčkim kolegom Antonisom Samarasom. Grčka će svesrdno podržavati evrointegracije Srbije, rekao Samaras.

Drugog dana posete Grčkoj, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Karolosom Papulijasom i premijerom Antonisom Samarasom.

Premijer Dačić izjavio je posle susreta sa grčkim premijerom da je na sastanku bilo reči o tome kako da se što pre otklone "neki disonantni tonovi" koji su se u prethodnim godinama pojavili u političkim komunikacijama između dve zemlje.

"Srbija u potpunosti podržava, razume i na strani je grčkih nacionalnih interesa. Isto takvo razumevanje postoji i sa Grčke strane, prema Srbiji. I ovaj sastanak je, shodno tome, bio veoma značajan", rekao je Dačić novinarima.

Dačić je ocenio da je sastanak bio važan i zbog toga što je Grčka, kao i druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, izložena velikim pritiscima da svoj stav promeni.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Samarasom je bio veoma otvoren i prijateljski, "sa željom da što više unapredimo naše odnose".

Dogovoreno je, precizirao je Dačić, da radi unapređenja i podizanja odnosa dveju zemalja na što viši nivo, posle grčkog predsedavanja Evropskoj uniji tokom prve polovine sledeće godine, bude organizovan prvi sastanak dveju vlada, koji bi potom postao tradicionalan.

Samaras je, kako je Dačić preneo, istakao da će Grčka svesrdno podržavati evrointegracije Srbije, a pošto će od 1. januara predsedavati EU, moguće je da početak pregovora o pristupanju, "ukoliko ne bude vremena da se održi do kraja decembra", bude u januaru u Atini.

"Za nas je važno da postoji međusobno razumevanje i solidarnost sa našim tradicionalnim prijateljima", zaključio je Dačić.

U Atini je održan i grčko-srpski Biznis forum, u prisustvu grčkog ministra ekonomije, sa željom da se još više unapredi ekonomska saradnja, koja je dobra, rekao je Dačić, istakavši da obim spoljnotrgovinske razmene iznosi više od 300 miliona evra godišnje.

S druge strane, dodao je on, veliki broj grčkih kompanija radi u Srbiji i investira u našu zemlju, a više od 25.000 ljudi je zaposleno u grčkim kompanijama u Srbiji.

"Mi želimo da taj visoki nivo političkih i ekonomskih komunikacija i saradnje nastavimo i u narednom periodu", naglasio je Dačić.

Dačić je podsetio da je cilj njegove posete Grčkoj obeležavanje godišnjice iskrcavanja srpske vojske i njenog boravka na Krfu za vreme Prvog svetskog rata.

"Imajući sve to na umu, sigurno je da postoje posebni i specifični odnosi i za svakog Srbina poseta Grčkoj, naročito severnoj Grčkoj gde se nalaze i Krf, i Vido, i Solun, gde se nalaze Zejtinlik i Hilandar, jeste neka vrsta svojevrsnog hodočašća i sećanja na našu slavnu prošlost i na neraskidivo prijateljstvo između grčkog i srpskog naroda", zaključio je premijer Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво