Читај ми!

Krf, sećanje na slavne srpske žrtve

Povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, premijer Ivica Dačić položio venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.

Premijer Srbije Ivica Dačić, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, položio je venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.

"Ovde je Srbija umirala, ovde Srbija i treba da se seća, i ovde Srbija treba da živi. Da živi za sve one koji su za nju umrli. Da više nikada ne žrtvujemo svoju decu, da počnemo konačno da ubiramo plodove nikle iz sopstvene krvi, da se vratimo u društvo iz kojeg smo pod drugim imenom izbačeni i da se ponovo čuje 'živela Srbija'", istakao je Dačić, saopšteno je iz Vlade.

"Albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani su u kolektivnu svest našeg naroda kao razdoblje bezmalo antičke tragičnosti, nesebičnog junaštva i istinske humanosti. Čuvajući duboko u sebi luču slobode i nacionalnog ponosa, neporažena srpska vojska i deo izbeglog civilnog stanovništva našao je utočište u prijateljskoj grčkoj zemlji", naglasio je predsednik Vlade Srbije.

Prema Dačićevim rečima, svaki dolazak na Krf i Vido za ljude iz Srbije je opelo.

"Više od 10.000 ljudi leži ovde u kosturnicama i u dubokoj plavoj grobnici. Ovde je, kako je neko rekao, najbolji deo Srbije - večna Srbija. Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, prema rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je podsetio da su Srbe tada upoređivali sa Spartancima i da je nemački car Vilhelm govorio da bi Srbiju voleo za saveznika, a u francuskom parlamentu se orilo "živela Srbija".

"Taj rat i tu pobedu završili smo sa više od milion mrtvih i sa gubitkom polovine muškog stanovništa. Nisu želeli da se predaju, pa je tek svaki peti vojnik od 750.000 vojnika koliko ih je pošlo u rat, uspeo je da dođe do Krfa. Zato se ovde vrši opelo", naveo je Dačić.

Ovde na Krfu, na Vidu i u moru koje je duboko koliko i Atlantski okean, istakao je Dačić, čitava jedna izmučena nacija je sahranjena.

"Čuvari hrišćanskih vrata ovde su našli mir i odavde su krenuli kući. Doći na Krf zato je za svakog Srbina svojevrsno hodočašće i dužnost, zato što ovde leže prometeji naše nade i apostoli našeg jada. Ovde smo mi Srbi platili našu cenu", rekao je premijer Dačić.

"Cela jedna Srbija je položena bez imena u ovaj plavi grob. Posle pobedničkog rata, posle svih ovih žrtava stvorena je nova država, uzeto je novo ime, pravljena je nova istorija i skoro devedeset godina Srbije ovde nije bilo. Čak je ovaj spomenik na Vidu podigla Jugoslavija, ovde piše "srpskim junacima - Jugoslavija", i ako postoje greške koje treba ispravljati, onda je ta među prvima", rekao je Dačić.

"Neka bude večno sećanje na slavne srpske žrtve i neka bude večno prijateljstvo grčkog i srpskog naroda", istakao je Dačić.

Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, kojem su prisustvovali ministar kulture Srbije Ivan Tasovac, gradonačelnik Krfa, predstavnici pravoslavne crkve i predstavnici grčke vojske i policije.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво